Stadium+tulp+later+dan+voorgaande+jaren
Nieuws
© niels de vries

Stadium tulp later dan voorgaande jaren

Tulpen zijn ongeveer twaalf dagen later in stadium g dan in 2018 en vijf dagen later dan in 2017. Beide jaren waren vroege jaren.

Het jaar 2019 gaat de boeken in als een gemiddeld jaar en is qua stadium te vergelijken met 2016. Dat meldt Delphy Bloembollen op basis van onderzoek. Delphy Bloembollen bepaalt jaarlijks aan de hand van de bodemtemperaturen in het voorjaar en het rooitijdstip het gemiddelde stadium voor de in Nederland geteelde tulpen.

Dit stadiumonderzoek is belangrijk om de bollen tijdig de juiste temperatuurbehandeling te kunnen geven bij de verdere preparatie. De bodemtemperaturen lagen dit jaar beduidend lager dan in 2018, stelt Delphy. Dat heeft tot gevolg dat 2019 een heel gemiddeld stadiumjaar is, gekeken naar het langjarig gemiddelde.

Stadiumonderzoek

Om de bollen tijdig te kunnen prepareren, is stadiumonderzoek nodig. Delphy onderzoekt het stadium van zowel tulpen als hyacinten. Om een goed beeld van het stadium te krijgen, worden minimaal vijf bollen per monster bekeken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer