Tulpenvirus X blijft tot acht maanden in bodem

Het Tulpenvirus X, kortweg TVX, kan tot acht maanden overleven in de bodem. Dat blijkt uit onderzoek dat de Business Units Glastuinbouw en Bio-interacties van Wageningen University & Research met Proeftuin Zwaagdijk en de Bloembollenkeuringsdienst (BKD) uitvoeren.

Tulpenvirus+X+blijft+tot+acht+maanden+in+bodem
© Tienke Wouda

Het onderzoek is gedaan in het kader van de publiek-private samenwerking (PPS) 'Op weg naar virusvrij en afzetgericht telen'. Hierbij wordt onderzoek gedaan naar virussen bij de bolgewassen tulp en lelie en bij de vaste plant hosta.

In het onderzoek bestuderen wetenschappers twee groepen virussen: potexvirussen, waaronder Tulpenvirus X, Plantago asiatica mosaic virus en Hostavirus X, en potyvirussen, zoals het tulpenmozaïekvirus. Voor al deze virussen kijken onderzoekers naar onder meer mogelijke bronnen, beheersing, aantoonbaarheid en mogelijke alternatieve beheersmaatregelen.

De potexvirussen hebben onderlinge overeenkomsten, maar kunnen wel verschillen, bijvoorbeeld wat betreft de planten die ze kunnen infecteren, de zogenoemde waardplanten.

TVX overleeft acht maanden

TVX kan overleven in veel meer soorten onkruid dan voorheen werd gedacht. Het aantal waardplanten is hoog. Uit onderzoek met toetsplanten blijkt dat het virus drie maanden kan overleven in verschillende bodemsoorten, zoals grond, klei of zavel. Met toetsplanten wordt aangetoond dat het virus uit de grond nog in staat is om planten te infecteren.

Uit een PCR-test, een gevoelige analyse die DNA detecteert en vermenigvuldigt, bleek dat het virus tot wel acht maanden in de grond aanwezig is. Op dit moment telen onderzoekers tulpen en andere planten op de besmette grond om te onderzoeken of deze via de besmette grond ziek worden.

Aantoonbaarheid van virus

Binnen dit project kijken onderzoekers ook naar de aantoonbaarheid van het virus in verschillende delen van de plant. Dit is belangrijk voor een optimale bemonstering. Daarnaast doen ze onderzoek naar mogelijke alternatieven voor de chemische selectie van bloembollen en naar alternatieven om virusoverdracht door bladluizen te beperken bij zowel lelies als tulpen.

De nieuwe kennis over TVX is een van de resultaten van de PPS 'Op weg naar virusvrij en afzetgericht telen'. Dit project wordt gefinancierd door de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en de private partijen iBulb/Anthos, KAVB, BKD, Hobaho, CNB en Select Plant Hosta.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  23° / 15°
  25 %
 • Maandag
  22° / 13°
  20 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer