'Maas en Waal' op een dag twee energiecoöperaties rijker

Het Land van Maas en Waal is sinds donderdag twee energiecoöperaties rijker. Een coöperatie in gemeente West Maas en Waal en een in gemeente Druten in het oosten van het gebied.

%27Maas+en+Waal%27+op+een+dag+twee+energieco%C3%B6peraties+rijker
© Davey van Aken

Het initiatief voor de oprichting van de coöperaties, waar boeren en burgers samen aan het roer staan, komt uit de koker van ZLTO-afdeling Land van Maas en Waal. De ambitie is om alle grootschalige duurzame energieprojecten in de gemeenten te verwerken in een integraal energieplan.

Afdelingsvoorzitter Jan van Lent (voorzitter) vormt samen met Chris van Rossum, Mirjam Beijer en Jan Willem Jaspers het voorlopige bestuur van de coöperatie West Maas en Waal. Voor hun oosterburen staan Geert van Bergen (voorzitter), Marianne Theunissen en wederom Chris van Rossum aan het roer.

RES regio's

Er zijn twee coöperaties opgericht omdat de twee gemeenten elk in een ander RES-gebied (Regionale Energie Strategie) vallen, te weten Rivierenland en Arnhem-Nijmegen. 'Elke RES-regio heeft een andere opgave voor duurzame energie', legt Luuk van Wezel van ZLTO uit. 'Het is belangrijk om de regie te pakken op energieprojecten die in de regio op stapel staan. Om een stem te krijgen in deze processen zodat je mee kunt beslissen waar panelen en molens geplaatst worden en ervoor te zorgen dat er voor de leden ook een verdienmodel in zit. Daarbij is het belangrijk om ervoor te zorgen dat grondeigenaren via de coöperaties hierbij aanhaken en niet op eigen houtje gaan opereren als een projectontwikkelaar bij hen aanklopt. Het werven van leden is meteen ook de eerste en belangrijkste opdracht van de coöperatiebesturen.'

Van Wezel begeleidde het proces naar de oprichting van de coöperaties. 'De boeren hebben natuurlijk wat meer op hun bordje liggen dan alleen een plan maken voor een energiecoöperatie. Om zoiets in de praktijk te brengen heb je iemand nodig om alles uit te voeren en de kaders te schetsen. Zo moet je bijvoorbeeld goed nadenken over de inrichting van de coöperatie. Het initiatief komt van boeren maar het is de bedoeling dat het een samenwerking wordt met burgers. Dus moet je buiten je eigen kaders denken en handelen. Zo moet het definitieve bestuur straks een afspiegeling zijn van de leden.'

Adviesraad

Om de besturen te ondersteunen, is per energiecoöperatie een adviesraad in het leven geroepen. Daarin hebben onder meer vertegenwoordigers van de betreffende gemeenten, Rabobank en ZLTO zitting. Van Wezel: 'Nu begint het pas. We moeten uit gaan leggen wat de plannen zijn. Daarvoor gaan we bijeenkomsten houden en leden werven. Samen bepaal je dan de koers en welke projecten al dan niet een kans van slagen hebben in het gebied.'

Op 18 november houden de coöperaties een bijeenkomst waar ZLTO leden, het dorpsplatform en ondernemersverenigingen worden bijgepraat over de plannen en het tijdspad.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  24° / 15°
  30 %
 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer