'Negatieve invloed zonnepark op bodemleven'

Grondgebonden zonneparken hebben een negatieve invloed op de bodem. Doordat grote stukken bodem worden afgedekt, wordt licht weggehouden en droogt de bodem lokaal uit.

%27Negatieve+invloed+zonnepark+op+bodemleven%27
© Dirk Hol

Hierdoor nemen de vegetatiegroei en het ontstaan van organische stof af, waardoor het bodemleven minder voedsel heeft. Dat concluderen studenten van Wageningen University & Research die onderzoek deden bij vier zonneparken. Volgens de studenten ontstaat er onder de zonnepanelen een microklimaat, doordat regenwater niet meer gelijk wordt verdeeld over de bodem en licht wordt tegengehouden.

Dat heeft consequenties voor de bodem, die een belangrijke taak heeft bij onder meer klimaatmigitatie, waterregulatie en het versterken van de biodiversiteit. Daardoor is een gezond bodemleven ook van essentieel belang voor de landbouw. Alleen een onafgedekte bodem kan ecologisch goed functioneren.

Meer ruimte

Als oplossing opperen de studenten het inpassen van zonnepanelen op een manier waarbij licht- en watercondities zo min mogelijk worden beïnvloed. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door meer ruimte te laten tussen zonnepanelen en deze hoog op te stellen. Ook kan vegetatie worden ingezaaid die beter gedijt in de schaduw.

De studenten waarschuwen om zorgvuldig om te gaan met het plaatsen van zonneparken op landbouwgrond, totdat de langetermijneffecten bekend zijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer