Provincie wijst zonnepark Noordwijkerhout af

Er komt geen zonnepark van zo'n 2 hectare op het landgoed Klein Leeuwenhorst in Noordwijkerhout. Gedeputeerde Staten zetten een streep door de vergunning die de gemeente Noordwijk voor de aanleg had afgegeven.

Provincie+wijst+zonnepark+Noordwijkerhout+af
© DEcAB

Bestuurder Johan de Groot van LTO Noord afdeling Duin- en Bollenstreek is blij met het besluit van de provincie. 'Daarmee wordt voorkomen dat het open landschap wordt aangetast en er onnodig extra druk komt op agrarische grond.'

De Groot, die een bloembollenbedrijf in Noordwijk runt, werd enkele maanden geleden ingeseind door een lid van de afdeling. Het lid was bezorgd over het voornemen voor de aanleg van een zonnepark in de gemeente. 'Ik ben dat gelijk gaan uitzoeken en merkte dat de plannen al in een vergevorderd stadium waren.'

Functiewijziging

Samen met een beleidsadviseur van LTO Noord werd een bezwaarschrift ingediend, waarbij de gemeente de meeste bezwaren naast zich neerlegde. Ook een meerderheid in de gemeenteraad schaarde zich achter het voorstel voor een functiewijziging.

Er is in het verleden duidelijk ingezet op het behoud van voldoende kritisch volume voor een toekomstbestendige land- en tuinbouw

Johan de Groot, bestuurder LTO Noord-afdeling Duin- en Bollenstreek

Dat laatste bevreemdt De Groot, die in de regio Duin- en Bollenstreek doorgaans veel steun ziet voor de bescherming van het open landschap. 'In dat kader is ook woningbouw hier in het gebied vaak een veel zwaarder discussiepunt.'

Kritisch volume

Hoewel het beoogde perceel voor de zonnepanelen nu nog als weiland functioneert, draagt het volgens De Groot evengoed bij aan het agrarische areaal. 'Er is door de bestuurlijke regio in het verleden duidelijk ingezet op het behoud van voldoende kritisch volume voor een toekomstbestendige land- en tuinbouw.'

Verder vindt LTO Noord dat eerst de potentie op de daken moet worden benut. De Groot liet zijn schuur ook vol leggen met panelen. 'Pas als we die allemaal hebben gevuld, zou er eens kunnen worden gekeken naar het opofferen van kostbare landbouwgrond.'

Bevreemd

De Groot stoort zich eraan dat de gemeente de argumenten van LTO Noord, maar ook andere maatschappelijke organisaties, naast zich neerlegde. 'Gelukkig heeft de provincie daar wel formeel bezwaar tegen gemaakt.'

Gedeputeerde Staten vinden dat het zonnepark zich niet verdraagt met het groene en cultuurhistorische karakter van het landgoederengebied. Daarnaast geeft de provincie de voorkeur aan panelen op daken van woningen en bedrijven.

Eerder terug van reces

De gemeenteraad kwam deze zomer zelfs speciaal terug van reces om de vergunningaanvraag nog op tijd ter inzage te kunnen leggen. Met als doel om de initiatiefnemer nog in aanmerking te laten komen voor een subsidie van het Rijk.

De raad noemde als voornaamste argument dat met het zonnepark Leeuwenhorsterhoek in totaal zevenhonderd woningen van duurzame stroom konden worden voorzien. Dat past goed in het eerder gesloten Holland Rijnland Energieakkoord.

De gemeente Noordwijk overweegt om bij de Raad van State in beroep te gaan tegen het provinciale besluit, vanwege de duurzame opgaven die er liggen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer