Tijdelijke+vrijstelling+voor+Raptol+tegen+appelbloesemkever
Nieuws
© Vidiphoto

Tijdelijke vrijstelling voor Raptol tegen appelbloesemkever

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit verleent een tijdelijke vrijstelling voor het middel Raptol ter bescherming van de teelt van appel tegen appelbloesemkever. De vrijstelling geldt voor een periode van 120 dagen.

Er zijn geen effectieve alternatieve natuurlijke bestrijders van de appelbloesemkever en in de gangbare teelt van appel zijn geen middelen toegelaten ter bestrijding van de appelbloesemkever. Wanneer geen bestrijding mogelijk is, wordt een schade op gemiddeld 30 procent van het areaal schade voorzien. Dit betekent dat telers op een deel van het areaal een forse oogstreductie hebben.

Om in het water levende organismen te beschermen, is toepassing in de teelt van appel op percelen die grenzen aan oppervlaktewater uitsluitend toegestaan indien op het gehele perceel gebruik wordt gemaakt van een techniek uit ten minste de klasse DRT99 in combinatie met een gesloten windhaag op de rand van het rijpad met inachtneming van een teeltvrije zone van ten minste 4,50 meter.

Bijen beschermen

Om bijen en andere bestuivers te beschermen, is toepassing van het middel op percelen die niet grenzen aan oppervlaktewater uitsluitend toegestaan indien op het gehele perceel gebruik wordt gemaakt van een techniek uit ten minste de klasse DRT95 in combinatie met een teeltvrije zone van ten minste 4,50 meter.

Het middel is gevaarlijk voor bijen en hommels. Om de bijen en andere bestuivende insecten te beschermen, mogen telers dit product niet gebruiken op in bloei staande gewassen of op niet-bloeiende gewassen wanneer deze actief bezocht worden door bijen en hommels. Gebruik dit product niet in de buurt van in bloei staand onkruid. Verwijder onkruid voordat het bloeit.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  9° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / -1°
  10 %
Meer weer