Telers+strijden+voor+patrijs+in+Bollenstreek
Nieuws
© George Hoeberechts

Telers strijden voor patrijs in Bollenstreek

Agrarische natuur- en landschapsvereniging Geestgrond is een samenwerking gestart met drie bollentelers om de kwetsbare patrijzenpopulatie te redden.

In het kader van project 'Patrijs' gaan die akkerbouwers op hun bollenpercelen aan de slag met onder meer het zaaien van bloemen- en kruidenmengsels en het zorgen voor schuilgelegenheid na het rooien van de bollen. Daarnaast traint de vereniging vrijwillige patrijzentellers die gedurende vijf jaar de gebieden monitoren waar maatregelen zijn uitgevoerd en die ook insectentellingen uitvoeren.

Begin dit jaar deed de agrarische natuurvereniging een nulmeting van de patrijzenstand in de Bollenstreek, in samenwerking met Sovon Vogelonderzoek. Er blijkt nog één levensvatbare populatie van zo'n driehonderd broedparen voor te komen. Doel is om de populatie patrijzen in de Duin- en Bollenstreek in de komende jaren te vergroten. De provincie Zuid-Holland subsidieert het project.

Potentie

Er zit veel potentie in het gebied volgens de onderzoekers. De variatie in het landschap maakt dat de Bollenstreek een goede habitat kan vormen voor de patrijs. Die houdt van heggen, tuinen en rommelhoekjes. De teelt heeft hier nog niet geleid tot grote aaneengesloten percelen met maar één type gewas.

Het landschap is kleinschalig en biedt een grote afwisseling van zowel bollenteelt als vaste plantenteelt, voorjaarsbloeiers en najaarsbloeiers, weilanden, bossen en volkstuincomplexen. De patrijs kan zich hier het gehele jaar door schuilhouden en broedgelegenheid vinden.

Weer

 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer