FIOD+ziet+fraude+in+handel+nertsenvellen
Nieuws
© Twan Wiermans

FIOD ziet fraude in handel nertsenvellen

De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft woensdag elf doorzoekingen verricht in woningen en bedrijfspanden in verband met fraude in de handel met nertsenvellen. Dat gebeurde in Appeltern, Gemert, gemeente Houten, Malden, Putten en Zeewolde. Acht mannen en een vrouw worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie, belastingfraude en witwassen.

De Nederlandse Federatie van Edelpelsdierhouders (NFE) benadrukt dat de invallen niet bij nertsenhouders zijn gedaan, maar vermoedelijk bij tussenpersonen die betrokken zijn bij de handel van nertsenvellen. De FIOD heeft een man uit de gemeente Houten aangehouden. Daarnaast vinden er doorzoekingen plaats in Denemarken.

Volgens de FIOD is met de fraude een bedrag van miljoenen euro's gemoeid. Er is beslag gelegd op 8 woningen, 18 banktegoeden van de verdachten en 23.500 euro contant geld. De Belastingdienst heeft een brief gestuurd naar alle ondernemers in deze branche met informatie over het onderzoek.

Nertsenvellen

De FIOD heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld. De FIOD concludeert dat een deel van de opbrengsten van nertsenvellen op buitenlandse veilingen via een buitenlandse onderneming gestald zijn op een Luxemburgse rekening en vervolgens, na aftrek van commissie voor de adviseurs, overgemaakt naar de Luxemburgse bankrekeningen van de nertsenfokkers. Een deel van de veilingopbrengsten is hierdoor over een lange periode niet vermeld in de belastingaangifte. Een eerste indicatie geeft aan dat het gaat om meer dan 50 miljoen aan verhulde omzet. De FIOD heeft bovendien zicht op een tweede constructie, waarvan gebruik zou zijn gemaakt.

Het onderzoek van de FIOD richt zich in eerste instantie op de adviseurs (facilitators) die deze constructies mogelijk hebben gemaakt. Alle informatie over individuele nertsenfokkers wordt gedeeld met de Belastingdienst, die de belastingaangiften van betrokkenen nader zal beoordelen. De verdachten kwamen in beeld nadat de belastingdienst onderzoek deed naar bankgegevens uit Luxemburg begin 2018. De dienst heeft vervolgens een aantal mensen een brief gestuurd om informatie te geven over hun Luxemburgse bankrekening. Tijdens dit onderzoek naar niet-gemelde bankrekeningen in Luxemburg ontdekte de Belastingdienst een manier waarop, volgens de FIOD, een aantal nertsenfokkers met hulp van adviseurs een deel van hun omzet buiten het zicht van de Belastingdienst wilden houden.

Fraude

Voor voorzitter Wim Verhagen van de NFE kwam het nieuws van de fraude totaal onverwachts. 'Wij waren hier niet van op de hoogte. Het is goed dat de Belastingdienst de ondernemers informeert. Wij adviseren de pelsdierhouders hier met hun accountant goed naar te kijken en indien nodig het geld dat onterecht is geïnd alsnog netjes over te maken. Die mogelijkheid krijgen de pelsdierhouders ook.'

Verhagen denkt dat pelsdierhouders gewoon het advies van hun tussenpersoon hebben gevolgd en niet bewust fraude hebben gepleegd. 'Het gaat om internationale handel met internationale partijen voor de verkoop van pelsen. Dat gaat via verschillende kanalen.'

Rumoer

Het is volgens hem maar de vraag hoe omvangrijk het is. 'De FIOD heeft het over 50 miljoen euro. In totaal wordt in de periode van 13 jaar, waar het over gaat, wel 2 tot 3 miljard euro verdiend aan de pelsen. Natuurlijk is elke fraude niet goed te keuren, maar het zou ook best minder kunnen zijn. Ik kan mij voorstellen dat de FIOD wat rumoer wil veroorzaken om nog meer boven tafel te krijgen.'

Hij vindt het kwalijk dat pelsdierhouders hier gelijk op worden aangekeken. In enkele plaatsen die door de FIOD wordt genoemd, zit ook een pelsdierhouder. 'Die worden hier nu op aangekeken, terwijl daar helemaal geen sprake van is. Bij hun is geen inval geweest, maar ze worden wel in een kwaad daglicht gesteld.'

Weer

 • Zaterdag
  16° / 11°
  20 %
 • Zondag
  16° / 11°
  75 %
 • Maandag
  18° / 14°
  50 %
Meer weer