Druppelirrigatie in pootgoed levert tot 4.400 euro op

Druppelirrigatie in pootaardappelen kan een meeropbrengst opleveren van 2.000 tot 4.400 euro per hectare. Dat zei Sigrid Arends van Delphy vorige week donderdag op de landelijke pootaardappeldag in Emmeloord.

Druppelirrigatie+in+pootgoed+levert+tot+4%2E400+euro+op
© Han Reindsen

De meeropbrengst bij druppelirrigatie is in een nat jaar zo'n 900 euro per hectare en bij droog weer 4.000 kilo. Daarbij is gerekend met een prijs van 30 cent per kilo pootgoed. Van belang is dat het type slang wordt afgestemd op de grondsoort.

Naast het geven van alleen water is het ook mogelijk om een transformer toe te voegen. Dit middel draagt bij aan een betere verplaatsing van het water in de bodem. Het voordeel is verschillend per ras en kan oplopen van 500 tot 1.500 euro per hectare extra.


Bemesting

Met druppelirrigatie is ook bemesting en gewasbescherming aan gewas toe te dienen. 'Bij bemesting staan we nog aan het begin van het traject, we moeten het nog optimaliseren', zegt Arends. 'Bij gewasbeschermingsmiddelen zijn het toedieningstijdstip en de hoeveelheid per keer nog een zoektocht.'

De jaarlijkse kosten van druppelirrigatie variëren van 700 tot 1.300 euro per hectare. Daarnaast zijn er vaste kosten van zo'n 150 euro per hectare, bijvoorbeeld voor een aggregaat, hoofdleidingen en kraanvakken.

Sponswerking

Een bijkomend voordeel van druppelirrigatie is dat de grond een sponswerking krijgt. 'De grond wordt anders en kan bij zware buien makkelijker vocht opnemen. Als er een bui van 30 millimeter valt, kan de grond het beter verwerken. Met druppelirrigatie is daarnaast de bodemtemperatuur te verhogen om nachtvorst te voorkomen of te verlagen in een hete zomer.'

Uit het onderzoek van de afgelopen zes jaar blijkt dat bij de teelt van consumptieaardappelen één druppelslang per twee ruggen voldoende is. Arends adviseert voor pootgoed één slang per rij in de rug net boven de poter. Druppelirrigatie vraagt in droge perioden minder werk dan een beregeningshaspel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer