Recessie+landbouwmachinesector+lijkt+van+korte+duur
Nieuws
© Han Reindsen

Recessie landbouwmachinesector lijkt van korte duur

De recessie bij fabrikanten van landbouwmachines in Europa is waarschijnlijk slechts een probleem van relatief korte termijn. Die voorzichtige conclusie trekt CEMA, de Europese vereniging voor de landbouwmachine-industrie, op basis van de Business Barometer van februari.

De algemene bedrijfsklimaatindex voor de landbouwmachinesector in Europa blijft negatief, maar is aanzienlijk verbeterd in vergelijking met vorige maand. Het lijkt erop dat de recessiefase slechts een relatief kortere, tijdelijke correctie zal zijn.

Deze verbetering komt vooral doordat meer deelnemers aan de Business Barometer een ongewijzigde omzet verwachten, in plaats van een dalende. Uit de reacties van de deelnemers blijkt dat het veel minder gaat om groeiverwachtingen.

Inkomende bestellingen

Slechts 14 procent van de 140 deelnemende bedrijven verwacht dat de inkomende bestellingen omhoog zullen gaan, blijkt uit de cijfers van CEMA. 59 procent verwacht noch een toename, noch een afname van inkomende bestellingen. Een groot deel geeft (opnieuw) aan dat er sprake is van grote onzekerheid over de nabije toekomst.

Anderzijds staat het aantal bestellingen weer op een hoger niveau. Het aantal bestellingen uit Europa, de belangrijkste markt voor de Europese industrie, vertoonde in januari voor het eerst weer een stijging, na maanden van daling. Van de Europese landen zijn de verwachtingen in Scandinavië het hoogst. Op deze ranglijst staat het Verenigd Koninkrijk onderaan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 14°
  70 %
 • Zondag
  24° / 17°
  50 %
 • Maandag
  23° / 16°
  50 %
Meer weer