Rantsoen van droogstaande koeien is vaak te rijk

Het voer van koeien in de droogstand bevat nogal eens te veel energie. De kuilen zijn te rijk en het vee krijgt soms een speciaal droogstandsbrok. 'Dat is niet nodig', zegt Paul Dobbelaar, docent veevoeding van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

Rantsoen+van+droogstaande+koeien+is+vaak+te+rijk
© Ida Hylkema

Volgens u kan het droogstandsrantsoen beter?

'Zeker. Droge koeien hebben genoeg aan een stengelige tweede grassnede, eventueel natuurgras of vogeltjesland. Daar kunnen ze naar hartenlust van vreten. Ze hebben slechts 800 VEM per kilo droge stof nodig. Krijgen ze meer energie binnen, dan stijgt de kans op melkziekte, doordat koeien dan minder goed calcium kunnen mobiliseren. Ook moeten droogstaande koeien voldoende magnesium binnenkrijgen.'

Een goede graskuil, gemengd met stro, bevat te veel energie en daardoor stijgt de kans op stofwisselingsziekten

Paul Dobbelaar, docent veevoeding van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht

Het is toch bekend dat droge koeien sober gevoerd moeten worden?

'Dat klopt. In de jaren tachtig was er veel aandacht voor, maar dat is langzaam verslapt. Droge koeien krijgen nu vaak een goede graskuil die is gemengd met stro. Het rantsoen blijft te rijk en daardoor stijgt de kans op stofwisselingsziekten.

'Ook zie je dat koeien na afkalven minder gretig zijn en dus minder energie opnemen. Dit drukt de melkproductie. Ze hebben dan een lagere BSK dan koeien die al langer in productie zijn. Bovendien is dat verspilling van zo'n goede graskuil.'

Er zijn droogstandsbrokken op de markt. Wat vindt u daarvan?

'Je maakt het daarmee onnodig duur en je kunt goed zonder. Wil je melkziekte voorkomen, zoek het dan in de basis. Droogstaande koeien moeten voldoende ruwvoer blijven vreten. Het zijn immers herkauwers. Ga je in de droogstand krachtvoer verstekken, dan daalt het aandeel ruwvoer dat ze rond afkalven binnenkrijgen. Daardoor stijgt de kans op pensverzuring.'

U hamert op voldoende aanbod van magnesium in de droogstand. Waarom?

'Magnesium is belangrijk voor een goede werking van een hormoon (PTH) dat calcium mobiliseert. Of koeien voldoende magnesium binnenkrijgen, kun je achterhalen door magnesium in de urine te meten.

'Naarmate er meer kalium in het rantsoen zit, moet je het aanbod van magnesium verhogen. Op zeeklei bevat de bodem, en daardoor ook het gras, vaak meer kalium. Je kunt dat checken op de grondmonsters en ruwvoeranalyse. In dit geval moet je dus het magnesiumtekort aanvullen.'

Hoe kunnen boeren dat doen?

'Door losse magnesiumoxide te verstrekken. In droogstandsmineralen zit ook veel magnesium, maar dat is niet altijd voldoende.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer