Ruim twintig dode koeien door Velactis

22 dode melkkoeien in Europa en 92 dieren die tijdelijk niet konden staan of lopen. Verder onderkoeling, calciumgebrek, afwijkende pensbewegingen, diarree, bewegingsstoornissen en een gebrek aan dorst.

Ruim+twintig+dode+koeien+door+Velactis
© Van Hall

Dat zijn de kenmerken van melkkoeien in Europa die ziek werden door het gebruik van Velactis. Het middel is tijdelijk verboden vanwege de ernstige bijwerkingen. Dierenartsen mogen het niet meer voorschrijven en veehouders mogen het middel niet meer gebruiken.

Het gaat in Nederland om negen bevestigde gevallen; achttien koeien hadden bijwerkingen. Naar schatting zijn in ons land 6.000 dieren behandeld met het middel. Verder is in Denemarken een groter aantal dieren getroffen dan in de rest van Europa.

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken heeft het gebruik van het middel tijdelijk verboden. Dit geldt tot de Europese Commissie tot een besluit is gekomen.

Snel droogzetten

Velactis is een hulpmiddel om koeien die nog te veel melk produceren snel droog te kunnen zetten. Dit kan naast het reguliere droogzetten met antibioticum, maar ook zonder, mits het celgetal laag genoeg is.

Het middel kwam in maart van dit jaar op de markt. In juni werden de eerste ernstige bijwerkingen gemeld.

De behandeling met het middel bestaat uit een injectie in de spier van de koe met 5 milliliter Velactis, tijdens het droogzetten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer