Geen+PFAS%2Drisico+bij+baggerspecie+in+Noord%2DNederland
Nieuws
© Waterschap Noorderzijlvest

Geen PFAS-risico bij baggerspecie in Noord-Nederland

Boeren in de werkgebieden van de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa's hoeven geen problemen te verwachten van de baggerspecie die ze op hun percelen opbrengen.

Onderzoek in opdracht van de waterschappen wijst uit dat in de watergangen in het gebied vrijwel geen PFAS zit. Die hoeveelheid blijft ruimschoots onder de norm. De grondgebruikers langs de watergangen zijn conform de Waterwet verplicht baggerspecie te ontvangen als de sloten worden geschoond. Ze ontvangen daarvoor een vergoeding. Door de PFAS-crisis eind vorig jaar was het enige tijd onzeker of deze praktijk ook kon worden doorgezet.

Hunze en Aa's en Noorderzijlvest hebben voor de zekerheid vijftig watergangen in het buitengebied van Drenthe, Groningen en een klein deel van Friesland op de aanwezigheid van PFAS laten onderzoeken. In meer dan de helft van de onderzochte monsters bleek helemaal geen PFAS aanwezig. De twee waterschappen hebben het baggeren inmiddels hervat.

Weer

 • Woensdag
  16° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 9°
  10 %
Meer weer