Depots+fritesindustrie+raken+overvol+vanwege+PFAS
Nieuws
© Twan Wiermans

Depots fritesindustrie raken overvol vanwege PFAS

Nederlandse fritesfabrikanten hebben behoefte aan een snelle oplossing voor de PFAS-problematiek die grote gevolgen heeft voor de afvoer van tarragrond. Dat meldt secretaris Hylke Brunt van branchevereniging Vavi.

Brunt vertelt dat Vavi namens de aardappelverwerkende industrie samen met BO Akkerbouw achter de schermen al langer aandringt op werkbare PFAS-normen voor de afvoer van tarragronden.

'De problemen op dit moment bij de fritesfabrikanten zijn sterk afhankelijk van de depotgroottes voor de opslag van het afvalgrond dat overblijft na verwerking van de aardappelen. Bij sommige verwerkers is geen ruimte meer, die moeten uitwijken naar externe depots of naar grondbanken. Maar ook daar is de capaciteit beperkt.'

Gecertificeerd afzetsysteem

De Vavi-secretaris legt uit dat veel fabrikanten de grootte van hun depots hebben laten afhangen van de Fabriek Eigen Verklaring (FEV). Met dit gecertificeerde afzetsysteem voor tarragronden aan onder meer de woningbouw, weg- en waterbouw en de landbouw konden ook aardappelverwerkers tot voor kort vrijwel dagelijks overtollige grond afvoeren. 'Als dit systeem optimaal functioneert, kan de opslagruimte voor grond beperkt blijven.'


Maar daardoor is nu de nood zo langzamerhand hoog opgelopen, stelt Brunt. 'Er moet snel iets gebeuren en daarom steunen we volledig het pleidooi van BO Akkerbouw voor werkbare PFAS-normen. Komende week verwachten we een reactie op deze problematiek voor de akkerbouwsector van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer