Waterschap Zuiderzeeland verlost boeren van PFAS-grond

Waterschap Zuiderzeeland start op korte termijn met het afvoeren van met PFAS vervuilde grond bij boeren. Het waterschap heeft daarvoor eerder deze week 1 miljoen euro vrijgemaakt.

Waterschap+Zuiderzeeland+verlost+boeren+van+PFAS%2Dgrond
© niels de vries

De vervuilde grond is vrijgekomen bij de aanleg van duurzame oevers in 2019 op verschillende locaties verspreid over het werkgebied van het waterschap. Door de PFAS-crisis mocht de grond niet worden afgevoerd waarop deze werd opgeslagen op de naastgelegen landbouwpercelen.

Doordat het kabinet onlangs de norm heeft aangepast van 0,1 microgram per kilo naar 0,8 microgram per kilo, kan de meeste grond nu wel worden afgevoerd. Het gaat om de grond die onder de nieuwe grenswaarde valt. 'Voor het deel van de grond dat boven de landelijke PFAS-norm zit, bekijken we de afzetmogelijkheden', zegt een woordvoerder van het waterschap.

Afspraak

Het waterschap zegt de 'schone' grond zo spoedig mogelijk af te voeren 'Met de betrokken agrariërs maken we zo snel mogelijk een afspraak om te kijken hoe we met vervuilde grond op verschillende locaties kunnen omgaan. Hierbij vinden we het belangrijk dat de maatschappelijke kosten zo laag mogelijk blijven.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer