Akkerbouw+blij+met+aanpassing+PFAS%2Dregels
Nieuws
© DIRK HOL

Akkerbouw blij met aanpassing PFAS-regels

Het is goed nieuws dat de aanpassing van het tijdelijk handelingskader ervoor zorgt dat het weer mogelijk is om tarragronden vanuit de akkerbouw weer te kunnen afvoeren.

Dit meldt André Hoogendijk, directeur van de Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw als reactie op de Kamerbrief die minister Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat eerder vandaag naar de Tweede Kamer stuurde.

De bewindsvrouw schrijft dat het haar doel is om met de verhoging van de PFAS-norm stagnatie van het hergebruik van grond in verschillende sectoren zoveel mogelijk tegen te gaan. Voor de afvoer van tarragrond afkomstig van aardappelen en bieten, meldt zij specifiek dat een gecertificeerde afvoer via de Fabrikant Eigen Verklaring (FEV) weer mogelijk wordt.

FEV voor tarragronden

De aanpassing van de minister betreft het tijdelijke handelingskader. Het geactualiseerde handelingskader wordt 1 december gepubliceerd. Volgens Hoogendijk is het goed nieuws voor de sector dat de FEV voor tarragronden weer gebruikt kan worden. ‘Samen met de verhoogde achtergrondwaarde zou dit het mogelijk moeten maken om de tarragronden weer te kunnen gebruiken.’


De directeur van BO Akkerbouw zegt benieuwd te zijn naar de exacte uitwerking van deze brief in het geactualiseerde handelingskader. ‘Op korte termijn moet dit duidelijkheid geven over hoe we uit de voeten kunnen met tarragronden in de landbouw maar ook in toepassingen voor bouw en industrie.’

Circuleren van gronden

Hoogendijk wijst er nog maar eens op dat het kunnen blijven circuleren van akkerbouwgronden een belangrijk onderdeel is van de bedrijfsvoering in de akkerbouwsector. ‘We zijn blij dat het kabinet daar oog voor heeft.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
Meer weer