Veredelingsnetwerk Limburg ziet het licht

Samen zaadveredeling presenteren richting potentiële werknemers en agrofoodprofessionals. Bejo, Novisem, Limgroup, BASF Vegetable Seeds (Nunhems) en Citaverde College beginnen er in september 2017 over te praten en ruim twee jaar later is het zover: Veredelingsnetwerk Limburg ziet het licht.

Veredelingsnetwerk+Limburg+ziet+het+licht
© Archieffoto Marcel Bekken

Een mager imago van de agrosector, gevoed door negatieve berichtgeving. Een opleiding die laatdunkend 'schoffelacademie' wordt genoemd. En veredelingsbedrijven die in die sector baanbrekend bezig zijn, maar een buitenwereld die daar weinig of niets vanaf weet. Het is de bedrijven én Citaverde College een doorn in het oog. Waarom niet samen de schouders eronder zetten en dat beeld veranderen?

Carlo Mutsers van Citaverde: 'Wij vonden als onderwijsinstelling veredeling al langer interessant. De bedrijven bieden een grote diversiteit aan banen op verschillende niveaus en zijn innovatieve, sterke bedrijven die zekerheid kunnen bieden aan hun werknemers. Dat geef je studenten graag mee.'

Zichtbaar maken

Wil Strous van Bejo: 'We moeten de zaadveredeling in al haar aspecten veel meer zichtbaar maken als we willen dat we de juiste mensen aantrekken. De deelnemende bedrijven zijn verschillend in omvang, focus en cultuur, maar dit is wat ons bindt: we willen het vak van veredeling in de spotlight zetten. En als je dat wilt, moet je uit je comfortzone stappen en gaan samenwerken.'

Het was eerder ondenkbaar dat we zoveel informatie met elkaar zouden delen

Ludo in 't Zandt, Limgroup

Dat klinkt als een logische stap, maar dat bleek nog niet mee te vallen. Ludo in 't Zandt van Limgroup: 'Samenwerking kost tijd: je moet elkaar leren kennen en een gezamenlijk beeld vormen over de doelen en de koers. Dat betekent open durven te zijn naar elkaar. Het was eerder ondenkbaar dat we zoveel informatie met elkaar zouden delen. Nu delen we praktisch alles, behalve informatie over genetica.'

Open dag

Het Veredelingsnetwerk Limburg heeft zich in november voor het eerst op de open dag van Citaverde College als collectief gepresenteerd. Ook worden alle bedrijven minstens eenmaal per jaar bezocht door studenten om live te kunnen zien wat werken in de veredeling inhoudt. Ook zijn er bij ieder bedrijf stagiairs van Citaverde actief.

Ook voor studenten van HAS Hogeschool zijn er stages en onderzoeksprojecten. 'Het begint bij interesse en motivatie. Van daaruit is alles mogelijk', zegt Strous.

Verbinding

De veredeling mag voor veel jongeren nog weinig gezicht hebben, in de sector zelf is er ook nog genoeg te winnen. 'Als we elkaar beter kennen, kunnen we ook beter de verbinding maken. Als bijvoorbeeld een bedrijf dat dorsmachines via ons vier of vijf geïnteresseerde partijen vindt in plaats van één, dan is dat voor iedereen een win-winsituatie', zegt Martijn van Haastert van Limgroup.

'Maar dan moet dat bedrijf wel weten wat we doen, met wie we samenwerken, waar we behoefte aan hebben. De groep Veredelingsnetwerk Limburg op Kiempunt gaat ons daarbij helpen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer