Dag+van+de+waarheid+voor+CETA%2Dverdrag
Nieuws
© Dirk Hol

Dag van de waarheid voor CETA-verdrag

De Tweede Kamer debatteert vandaag over definitieve goedkeuring van het handelsverdrag CETA tussen Canada en de Europese Unie. De meningen lopen zowel in de politiek als in de belangenbehartiging sterk uiteen. Het is onzeker of er een meerderheid voor dit verdrag komt.

In CETA staan onder andere afspraken over de handel in goederen, diensten en investeringen om duurzame handel te bevorderen. Canada, de Europese Unie (EU) en alle EU-landen afzonderlijk hebben het CETA-verdrag in 2016 ondertekend. Het Europees Parlement ging in 2017 akkoord. Een belangrijk deel van het verdrag is sinds 21 september 2017 in werking.

Het Nederlandse parlement moet nog instemmen met het totale verdrag. Het is de vraag of dit gebeurt. Coalitiepartijen CDA, VVD en D66 zijn voorstander, maar de vierde coalitiepartij, ChristenUnie, is verdeeld. Dat betekent dat steun bij de oppositie moet worden gezocht, maar daar is vooralsnog weinig steun. De PvdA, in een vorig kabinet als regeringspartij nog positief over het plan, is van mening veranderd.

Kritiek

Critici zeggen dat bedrijven door CETA in staat worden gesteld om wetgeving die door de overheid is ingesteld, te blokkeren. Dit zou in het nadeel werken voor bestaande afspraken over bijvoorbeeld het milieubeleid. De strenge eisen aan het gebruik van bestrijdingsmiddelen, hormonen en gmo's in het voedsel, zouden door CETA ondermijnd kunnen worden door het indienen van schadeclaims vanuit bedrijven die zich benadeeld voelen.

• Bekijk wat er nog meer verscheen over CETA


Er zijn verschillen tussen de EU en Canada, bijvoorbeeld wat betreft langeafstandstransporten van vee. Er is EU-wetgeving die de reisduur per diersoort limiteert en verplichte rustmomenten voorschrijft. Canada kent nog geen vergelijkbare standaarden. Maar mede door dit verdrag moeten ze ermee aan de slag. Overigens zijn sommige zaken wel al geregeld vanaf het eerste moment. Zo moet Canadees vlees hormoon- en chloorvrij zijn voor export naar Europa.

Open economie

LTO Nederland steunt CETA. Ook de varkenshoudersorganisatie POV heeft, onder voorwaarden, haar steun uitgesproken. Internationale handel is voor een open economie als de Nederlandse economie van groot belang, stelt LTO in een schriftelijke verklaring. 'Van iedere vijf boeren en tuinders bestaan er immers zeker drie bij de gratie van onze export. Van elke euro die boeren en tuinders verdienen, komt 75 eurocent uit het buitenland, waarvan een kwart eurocent van buiten de EU.'

Drie jaar na de start van CETA, is de export naar Canada groter dan de import. In die tijd heeft het boeren en tuinders meer opgeleverd dan gekost. Dankzij CETA dalen de exporttarieven naar Canada. Dat is goed nieuws voor de Nederlandse exportpositie richting Canada. De melkveehouderij, varkenshouderij en de tuinbouw doen hier hun voordeel mee, constateert LTO.

'Goede handelsverdragen bevatten altijd verbeterpunten. Dat geldt ook voor CETA', stelt LTO in dezelfde verklaring. 'Nederland wordt wereldwijd geroemd om de hoge eisen die worden gesteld aan bijvoorbeeld dierenwelzijn en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Er moet worden voorkomen dat de verduurzaming van de Nederlandse veehouderij wordt gefrustreerd door handel met landen die een lagere dierenwelzijnsstandaard hebben.'

Niet iedereen is positief over de kansen die het verdrag met Canada biedt. GroenLinks, melkveehoudersorganisatie NMV en akkerbouwersvereniging NAV namen gezamenlijk stelling tegen CETA. Ook Agractie sloot zich hierbij aan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  23° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  80 %
Meer weer