Agractie sluit aan bij coalitie tegen CETA

Agractie heeft zich aangesloten bij de coalitie van boeren- en maatschappelijke organisaties die tegen CETA en andere vrijhandelsverdragen ageren.

Agractie+sluit+aan+bij+coalitie+tegen+CETA
© Haijo Dodde

De boerenprotestorganisatie denkt hiermee de meerkosten voor de toenemende milieu- en dierenwelzijnseisen in de sector een halt te kunnen toeroepen, als het handelsverdrag tussen de EU en Canada in de Tweede Kamer ter stemming komt.

Woordvoerder Rens-Willem Bloemendaal van Agractie: ‘Wij hopen dat vooral de ‘boerenpartijen’ nu ‘nee’ zeggen, want met deze verdragen wordt het nog moeilijker om de meerkosten voor de toenemende milieu- en dierenwelzijnseisen in onze prijzen terug te vinden.’

Sleutelrol

In februari stemt de politiek over het handelsverdrag. Alle nationale parlementen in de EU moeten CETA ratificeren wil het rechtsgeldig zijn. Dertien landen deden dit al, de komende maanden moeten de Tweede en Eerste Kamer zich hierover uitspreken.

Nederland vervuld een sleutelrol en kan CETA potentieel wegstemmen. Een aantal partijen heeft zich al uitgesproken tegen CETA. Onder hen PvdA, GroenLinks, SP, PvdD, PVV en FvD. Van ChristenUnie, SGP, Groep Otten en OSF is nog niet duidelijk hoe ze zullen stemmen. CDA, VVD en D66 zijn vooralsnog voor CETA.

Deelnemers manifest

Ook de zelfbenoemde voedselwaakhond foodwatch, BothENDS en Voedsel Anders Nederland ondersteunen sinds kort een gezamenlijk manifest tegen CETA dat in oktober aan de Tweede Kamer werd overhandigd.

Het manifest tegen oneerlijke handel is tot stand gekomen via een trits van boeren- en maatschappelijke organisaties. Zo spraken Dutch Dairyman Board, FNV, Milieudefensie, de Nederlandse Akkerbouw Vakbond, de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, Platform Aarde Boer Consument en de Vereniging voor biologische Dynamische Landbouw en Voeding zich eerder al uit tegen het verdrag met Canada.

Voedselveiligheid

De organisaties stellen dat het CETA-verdrag leidt tot oneerlijke concurrentie voor boeren omdat er producten op de markt te komen die onder lagere maatschappelijke eisen tot stand zijn gekomen. Ook zou de voedselveiligheid in het geding zijn.

Het manifest wordt verder ondersteund door: BoerBurgerBeweging, Compassion in World Farming, Dierencoalitie, Netwerk Vitale Landbouw en Voeding, Ondernemers van Nu, Platform Duurzame en Solidaire Economie, SOMO, TNI en Varkens in Nood.

Voordelen

Voorstanders wijzen echter op de belangrijke voordelen die CETA de EU en Canada biedt. De kosten zouden juist dalen vanwege de afschaffing of verlaging van douanerechten. Meer dan 98 procent van de importheffingen wordt uiteindelijk afgeschaft.

De afnamen van importheffingen zorgt voor een snellere en goedkopere doorgang van goederen, stellen ze. Nederlandse bedrijven krijgen in Canada dezelfde kansen als hun Canadese concurrenten. Hetzelfde geldt voor Canadese bedrijven in Nederland.

De invoering van CETA betekent niet dat de Europese en Nederlandse veiligheidseisen aan voedsel en producten veranderen, duidt het pro-kamp. Met CETA behouden de EU en Nederland de mogelijkheid om hun eigen regels te stellen op het gebied van onder andere voedsel- en productveiligheid, volksgezondheid, milieu en consumentenbescherming, zo klinkt het.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer