POV voor CETA, maar wel onder voorwaarden

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) is een groot voorstander van handelsverdragen als CETA. Voorwaarde is dat producten uit het buitenland niet onder lagere standaarden mogen zijn geproduceerd dan producten in Europa.

POV+voor+CETA%2C+maar+wel+onder+voorwaarden
© Fotografie Twan Wiermans

CETA is het handelsverdrag tussen de EU en Canada. De Kamer debatteert hierover op woensdag 12 februari. Het verdrag is al sinds 2017 voorlopig in werking, maar is politiek nog steeds aanleiding voor veel discussie. De POV is voorstander, maar wil wel eerlijke voorwaarden in het verdrag.

Het gaat dan om standaarden voor onder meer dierenwelzijn, arbeidsomstandigheden en het milieu. Dit is in de huidige afspraken binnen CETA niet het geval. 'Handel hoort bij Nederland en bij de landbouw. Van iedere euro die we verdienen, komt driekwart uit het buitenland', stelt de POV in het persbericht.

Lagere standaard

In sommige landen, waaronder Nederland, zijn er politieke partijen die inzetten op forse verkleining van de veestapel. De kans dat de wegvallende markten worden opgevuld door derde landen, die produceren volgens lagere standaarden, neemt daardoor toe.

De POV roept de politiek op hiermee rekening te houden in de besluitvorming over het handelsverdrag. Het mag volgens de organisatie niet zo zijn dat de eigen productiecapaciteit wordt verkleind, terwijl de grenzen worden opengezet voor vervangende producten die niet volgens de hoge Europese maatstaven zijn geproduceerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer