Kopergehalte+melkvee+lastig+te+monitoren
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Kopergehalte melkvee lastig te monitoren

Het blijft lastig te monitoren of koeien te weinig of juist te veel koper krijgen. Dat stelt dierenarts Sanne Carp-van Dijken. Koper is een essentieel mineraal voor melkkoeien en jongvee. 'Maar meer koper is niet altijd beter.'

Carp vertelt in het blad Veehouder & Veearts waarom het belangrijk is om goed te kijken naar wat de dieren via het ruw- en krachtvoer aan koper binnenkrijgen. Ze adviseert daar de kopergift op aan te passen.

Koper zit in veel lichaamsfuncties verweven. Het spoorelement, een mineraal waar mens en dier maar een klein beetje van nodig hebben, is betrokken bij onder andere bloed- en pigmentvorming en de afweer. Zowel door te weinig als te veel koper kunnen melkkoeien en jongvee problemen krijgen.

Toename koper in levers melkkoeien

Bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) is niet bekend hoe vaak bij rundvee problemen ontstaan door te veel of juist te weinig koper. Er is geen landelijk programma dat dit monitort. Wel bleek uit pathologisch onderzoek dat het gemiddelde kopergehalte in de levers van melkkoeien tussen 2014 en 2018 toenam.

Daarover zijn gesprekken geweest met nutritionisten van diervoederfabrikanten, maar ook met deskundigen van Wageningen University & Research, GD, Schothorst Feed Research en de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht.

Diervoederfabrikanten hebben de kopervoorziening op melkveebedrijven inmiddels verlaagd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
 • Dinsdag
  3° / -2°
  55 %
Meer weer