Vaker+koperstapeling+bij+volwassen+melkkoeien
Nieuws
© VidiPhoto

Vaker koperstapeling bij volwassen melkkoeien

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) ontvangt de afgelopen jaren vanuit het veld regelmatig signalen dat dat er bij volwassen melkkoeien sprake is van een te hoge concentratie koper in de lever.

Door koperstapeling in de lever kan leverschade optreden waardoor de weerstand vermindert.

Naar aanleiding hiervan zijn Schothorst Feed Research, Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, Wageningen University & Research en GD bezig met een gezamenlijk advies rondom koper in het voer van melkvee. Daarover zal ook meer worden gecommuniceerd. Uit contacten van GD blijkt dat een groot aantal diervoederfabrikanten de kopervoorziening op melkveebedrijven al heeft verlaagd.

Koperbril

Een koe heeft overigens wel voldoende koper nodig voor de werking van diverse enzymen. Belangrijke functies van die enzymen zijn onder meer opname van ijzer uit de darm, algemene weerstand, botvorming en pigmentvorming van haren.

In het verleden werd een kopertekort vaak gezien doordat de koe een koperbril had. Die ontstaat doordat als gevolg van pigmentgebrek de haren rond de ogen wit werden. Andere belangrijke symptomen van een tekort zijn weerstandsproblemen, botafwijkingen bij groeiende dieren en slappe of doodgeboren kalveren.

Een overmaat aan koper kan dus eveneens leiden tot een verminderde weerstand en leverfunctie plus een verhoogde afbraak van bloedcellen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  23° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  22° / 10°
  50 %
Meer weer