Geen+koper+in+bio%2Daardappelen+tegen+phytophthora
Nieuws
© Haijo Dodde

Geen koper in bio-aardappelen tegen phytophthora

Controle-instelling Skal heeft in 2018 geen gebruik van koper in biologische aardappelen vastgesteld voor de bestrijding van phytophthora.

Net als in 2017 voerde Skal ook afgelopen jaar niet-aangekondigde inspecties uit gericht op het gebruik van koper in de biologische aardappelteelt. De controle-instelling schrijft in het jaarverslag van 2018 dat in totaal honderd bio-bedrijven met aardappelen zijn gecontroleerd.

Van die bedrijven waren er vijf die toch koper hebben gebruikt. De gevonden concentraties zijn volgens Skal echter te laag om het aardappelgewas te beschermen tegen phytophthora. De gebruikte hoeveelheid koper was maximaal 1,9 kilo per hectare. Voor een gewasbeschermende werking zijn concentraties van minimaal 6 kilo per hectare nodig.

Kopergebrek

De telers die toch koper hebben gebruikt, zeggen dat ze dit gedaan hebben vanwege een tekort aan koper in het gewas. Experts echter wijzen erop dat kopergebrek in de aardappelteelt geen item is, meldt Skal. Overigens zorgde het extreem droge weer er voor dat er nauwelijks sprake was van enige druk van phytophthora.

In twaalf bladmonsters van aardappelpercelen vonden inspecteurs wel residu van koper. Skal gaat ervan uit dat dit vooral veroorzaakt is door drift of depositie vanuit de lucht. Koper mag in biologische gewassen alleen worden toegepast als meststof. Er is geen toelating meer voor het gebruik als gewasbeschermingsmiddel.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / -1°
  40 %
Meer weer