Varkens+belasten+milieu+minder+met+koper
Nieuws
© Marcel Bekken

Varkens belasten milieu minder met koper

Van de varkenshouders met meer dan 1250 vleesvarkens houdt 92 procent zich aan de norm voor koper in varkensvoer. In 2014 was dat nog maar 67 procent. De milieubelasting is met circa 50 procent terug gelopen dankzij de aanpassingen in de voersamenstelling.

Dat zijn de resultaten van een voorlichtingscampagne die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in 2015 onder deze doelgroep heeft gehouden. Van de varkenshouders is 76 procent in gesprek gegaan met zijn voerleverancier of dierenarts over de samenstelling van het voer, meldt NVWA.

Jonge biggen meer

Het gebruik van koper in diervoeder is aan wettelijke normen gebonden. Voer voor varkens van 12 weken en ouder mag maximaal 25 milligram koper per kilo bevatten. Alleen voor biggen jonger dan 12 weken is diervoeder met een hoger kopergehalte toegestaan.

Het gebruik van diervoeder met te veel koper heeft negatieve gevolgen voor het milieu. Daarnaast is het zo dat het effect van voer met een hoog kopergehalte afneemt naarmate de dieren ouder worden.

Koper monitoren

De NVWA blijft ook de komende tijd het gebruik van koper in varkensvoer monitoren.Veehouders die zich niet aan de wettelijk toegestane norm houden zijn strafbaar. Als dit aan het licht komt bij een inspectie, legt de NVWA een boete van 5.000 euro op.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 12°
  30 %
 • Donderdag
  15° / 13°
  80 %
 • Vrijdag
  15° / 8°
  60 %
Meer weer