Sector wil term ‘biologisch’ zelf beschermen

De biologische sector pleit voor het zelf mogen beschermen van de term 'biologisch'. Het mandaat om ligt momenteel bij de NVWA. Dat meldt de brancheorganisatie Bionext.

Sector+wil+term+%E2%80%98biologisch%E2%80%99+zelf+beschermen
© DIRK HOL

‘Biologisch’ is in Nederland een wettelijk beschermde term. Net als het bijbehorende biologische keurmerk, wat in Nederland alleen gebruikt mag worden door bedrijven die biologisch gecertificeerd zijn door controle-organisatie Skal. De productie van een (landbouw)product of voedingsmiddel moet aan heel veel Europese wettelijke voorschriften voldoen om het biologische keurmerk, het logo met het groene blaadje, te mogen dragen.

Een bedrijf dat zichzelf biologisch noemt of producten als biologisch verkoopt zonder bij Skal geregistreerd te zijn, misleidt de consument. Deze bedrijven kunnen nu alleen door de NVWA worden aangepakt, aangezien Skal alleen gaat over de bij haar geregistreerde bedrijven. 'Een kink in de kabel' aldus ketenorganisatie Bionext, die ervoor pleit dat Skal het mandaat voor de bescherming van de biologische term krijgt, ook bij niet-gecertificeerde bedrijven.

Onbewust

Zodra Skal constateert dat een bedrijf, dat niet geregistreerd is bij Skal, de aanduiding biologisch gebruikt, wijst Skal het bedrijf erop dat dit niet is toegestaan. Volgens Bionext gaat het vaak om zelfpluktuinen, stalletjes langs de weg of marktkramen, waarbij ondernemers niet beseffen dat ze een fout begaan.

Het bedrijf kan ervoor kiezen om zich te laten certificeren of om het woord biologisch in hun communicatie te schrappen. Een enkeling past het niet aan. Dan kan Skal niets meer doen en moet de NVWA verdere maatregelen nemen, maar dat blijft vaak uit.

Skal vindt het belangrijk dat meer aandacht voor het nemen van maatregelen komt om voldoende middelen te kunnen inzetten om zo afschrikking te organiseren voor het frauderen met biologische producten.

Verantwoordelijk

Om ervoor te zorgen dat de consument zeker weet dat een product biologisch is, wil Bionext dat Skal naast de controle op biologische bedrijven ook verantwoordelijk is voor de controle op het onterecht gebruiken van de term biologisch door niet-geregistreerde bedrijven. Strenge naleving is hierbij van groot belang om het vertrouwen in het biologisch keurmerk te kunnen garanderen.

Bionext doet de oproep naar aanleiding van het onderwerp bij televisiezender RTL Nieuws, waarin zij melden dat 68 bedrijven wegkomen met het onterecht gebruik van de term biologisch.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  9° / 6°
  80 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 7°
  5 %
Meer weer