Droogbloemen ontdoen zich van stoffig imago

Droogbloemen hebben zich ontdaan van hun stoffige imago. Na jaren van afwezigheid zijn ze weer in zwang, vooral bij jonge consumenten. De vraag stijgt zo hard dat de groothandel af en toe 'nee' moeten verkopen. Oudgediende kwekers van siergranen, grassen en zomerbloemen, zoals Aad Dobbe en Willem van der Spek, varen wel bij de revival.

Droogbloemen+ontdoen+zich+van+stoffig+imago
© Henk Bouwman

Droogbloemen hebben bij consumenten jarenlang een suf en stoffig imago gehad. Nu zit de verkoop weer in de lift, vooral bij twintigers en dertigers. Volgens Reinier Vrolijk, directeur-eigenaar van zakelijke decoratiegroothandel Decofleur in Noordwijkerhout, komt dat doordat zij de hype uit de jaren tachtig niet hebben meegemaakt. Voor hen zijn droogbloemen nieuw.

'Voor mijn broer en mij zijn droogbloemen nooit uit de mode geweest, want we zijn ermee opgegroeid. Het doet ons goed dat we na de overname van het bedrijf van onze ouders kunnen aansluiten bij de huidige trend.'

Boeketten

Het in 1981 opgerichte Decofleur droogt verse bloemen, granen en grassen. Daarna gaat een deel naturel in de verkoop. De rest kleurt het bedrijf met verf op waterbasis. Ook stelt de groothandel boeketten samen.

Aan droogbloemen valt weer geld te verdienen

Aad Dobbe, kweker in Noordwijkerhout

Naast zelf gedroogde bloemen verkoopt het bedrijf droogbloemen die het importeert uit landen in Zuid- en Oost-Europa en andere natuurlijke decoratiematerialen, zoals takken, gedroogd fruit en mos. De twee droogcellen van ieder 500 kubieke meter hebben een tijdlang overcapaciteit gehad, maar zijn nu weer volop in bedrijf.

Oudgedienden

Decofleur koopt jaarlijks tienduizenden verse bloemen en granen in, vooral bij kwekers uit de Bollenstreek en de Haarlemmermeer. 'We hadden een aantal oudgedienden en daar zijn er een paar bij gekomen' zegt Vrolijk. 'Het praatje ging al snel rond dat we versterking nodig hadden en we hebben nu zes vaste kwekers die aan ons leveren.'

Decofleur heeft contracten met de kwekers afgesloten met een leververplichting en vaste prijzen om de vaste kosten zo laag mogelijk te houden en de kwekers zekerheid te bieden. Zij leveren hun bloemen als ze zo rijp mogelijk zijn, omdat het droogproces dan het beste verloopt.

Uitverkocht

Vrolijk ziet dat de markt voor droogbloemen aantrekt, maar hij legt uit dat het lastig is om in te spelen op de stijgende vraag, omdat de oogst van dit jaar pas in het najaar op de markt komt. Hij vindt het verschrikkelijk dat bepaalde droogbloemen nu zijn uitverkocht.

Import kan helpen om voldoende aanvoer te krijgen, maar hoe dan ook blijven droogbloemen een natuurproduct dat buiten in de vollegrond groeit. 'Een flinke hagelbui kan zorgen voor een mislukte oogst, vandaar dat we graag het risico willen spreiden.'

De directeur doet geen uitspraak over de aantallen droogbloemen die Decofleur in- en verkoopt, net zo min als de kwekers over de hoeveelheden die zij produceren.

Contact gehouden

Een van de kwekers die al sinds 1986 aan Decofleur levert, is Aad Dobbe uit Noordwijkerhout. In de winter heeft hij een tulpenbroeierij en in de zomer kweekt hij onder andere Eryngium planum, cortaderia (pampasgras), amaranthus en miscanthus (olifantsgras), die hij vers aan Decofleur levert. De leveringen hebben jaren op een laag pitje gestaan, maar hij heeft altijd contact gehouden met zijn afnemer.

'Ik heb voortdurend de markt in de gaten gehouden en had de laatste jaren in de gaten dat er aan droogbloemen wel weer wat geld te verdienen viel', zegt Dobbe. Sinds vorig jaar verkoopt hij ongeveer een kwart van de genoemde bovenstaande bloemen en grassen aan Decofleur.

Hogere arbeidskosten

Droogbloemen vergen in zijn ogen minder werk dan bloemen voor de veiling, omdat ze niet in het water hoeven te staan, geen voorbehandeling nodig hebben en het niet nodig is om bladeren te verwijderen. Het prijsniveau is hoger dan tijdens de hoogtijdagen in de jaren tachtig, maar dat is in zijn ogen ook nodig, omdat de materiaalkosten, maar vooral de arbeidskosten zijn toegenomen.

Een andere kweker van de oude stempel is Willem van der Spek uit Nieuw-Vennep, die al 35 jaar droogbloemen teelt. In zijn assortiment zitten onder andere amaranthus, helichrysum, papaver en carthamus en daarnaast granen en grassen als tarwe, haver, gerst, setaria en phalaris.

'In de jaren tachtig besloeg mijn areaal 35 hectare. Dat is begin deze eeuw teruggezakt naar 5 tot 10 hectare. Sinds 2015 zijn we weer gegroeid naar 23 hectare.'

Zaaispreiding

De kweker doet aan zaaispreiding, waarbij hij in de winter in etappes begint met het zaaien van onder andere wintertarwe en wintergerst, in het voorjaar gevolgd door haver en ten slotte de eenjarige gewassen.

Van de droogbloemen van Van der Spek gaat 30 procent als vers product naar handelaren, zoals Decofleur. De rest verkoopt hij aan groothandelaren en cash-and-carrybedrijven in binnen- en buitenland. 'Ik ben nu 55 jaar en vind het mooi dat de belangstelling voor droogbloemen is teruggekomen. Ik kan daar nog een graantje van meepikken.'

Campagne op sociale media zorgt voor run op boeketten
Webshop Bries aan Zee in Katwijk aan Zee, gespecialiseerd in bloemen, planten en decoratie, is daar een jaar geleden de verkoop van droogbloemen bij gaan doen. Nu vormt dat de hoofdmoot van het bedrijf. 'Als we willen, kunnen we wel honderd keer zoveel verkopen als nu, maar dat doen we niet, want we willen het werkbaar houden', zegt eigenaar Maria Remmelzwaal. Boeketten zijn het meest in trek, wat volgens haar vooral te maken heeft met campagnes op Instagram en andere sociale media. De bloemen neemt Bries aan Zee af bij groothandelaren die nog voldoende granen en grassen kunnen leveren, maar voor zomerbloemen nu hun toevlucht nemen tot leveranciers in Italië en zelfs Brazilië, omdat consumenten bereid zijn daarvoor meer te betalen. In de toekomst wil Remmelzwaal ook samenwerken met kwekers, zodat ze dichter bij de bron zit en meer invloed heeft op het assortiment.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    6° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / 2°
    10 %
  • Zaterdag
    6° / -1°
    60 %
Meer weer