Avebe krijgt bij 100-jarig bestaan predicaat Koninklijk

Avebe heeft afgelopen donderdag het predicaat Koninklijk ontvangen. Tijdens de jubileumdag in het kader van het 100-jarig bestaan van Avebe is het predicaat uitgereikt door René Paas, commissaris van de Koning in de provincie Groningen.

'Avebe is niet de eerste coöperatie met het predicaat Koninklijk. Tien coöperaties zijn het aardappelzetmeelconcern voorgegaan. Avebe is wel de eerste coöperatie met dit predicaat in de provincie Groningen', zegt Paas.

De Koning kan het predicaat Koninklijk toekennen aan ondernemingen die een belangrijke plaats innemen en minimaal honderd jaar bestaan. Avebe mag het predicaat Koninklijk toevoegen aan de naam en de Koninklijke Kroon in het logo opnemen. Het predicaat wordt voor 25 jaar toegekend.

Herboren bedrijf

Tijdens de jubileumdag wijst Agri NL-voorzitter Tjibbe Jouwstra erop dat Avebe in de jaren 70 en 80 minder goede perioden heeft meegemaakt. 'Weinig mensen hadden toen vertrouwen in een 100-jarig bestaan van Avebe. Er hebben grote veranderingen plaatsgevonden. Avebe is nu een herboren bedrijf.'

Volumegroei is niet meer de weg en de landbouw is al efficiënt

Bestuursvoorzitter Bert Jansen van Avebe geeft aan het bedrijf zich de afgelopen tien jaar flink heeft ontwikkeld. 'Volumegroei is niet meer de weg en de landbouw is al efficiënt. We moeten meerwaarde creëren en inzetten op innovatie.'

Plantaardig eiwit

De groeiende vraag naar plantaardig eiwit helpt Avebe aan steeds betere prestatieprijzen. Eén van de afnemers is Jaap Korteweg, oprichter van de Vegetarische Slager. Hij is dertien jaar geleden begonnen met de productie van plantaardig vlees. 'Mijn vleesmachine ter grootte van een trekker vervangt een pluimveestal zo groot als een voetbalveld', zegt Korteweg.

Lees ook: Avebe viert eeuwfeest


Louise Fresco, bestuursvoorzitter van Wageningen University & Research, vindt dat we plantaardige grondstoffen zo moeten telen dat er zo weinig mogelijk toevoegingen nodig zijn voor de productie van vegetarisch vlees. 'We moeten meer kijken naar kwaliteit, zoals mineralen en vitaminen.' Zij ziet de rol van de land- en tuinbouw steeds belangrijker worden omdat de sector ook een rol krijgt bij de productie van energie en grondstoffen ter vervanging van chemische producten.

Verkoopprijzen

Avebe is op 11 november 1919 opgericht als 'Coöperatief Aardappelmeel Verkoopbureau'. De coöperatie werd ingesteld als samenwerkingsverband tussen vele toenmalige coöperatieve aardappelmeelfabrieken in de Veenkoloniën. Het doel was namens deze fabrieken het aardappelzetmeel op de markt te brengen en daarmee goede verkoopprijzen te bewerkstelligen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer