'Kleindochter gaat ook zetmeelaardappelen telen'

Verbouwt uw kleindochter of -zoon nog zetmeelaardappelen in Noord-Nederland? 'Ja', zegt Peter-Erik Ywema, duurzaamheidsdirecteur bij Avebe. 'De wijze van werken moet dan wel volhoudbaar zijn.'

%27Kleindochter+gaat+ook+zetmeelaardappelen+telen%27
© Han Reindsen

Op de Zetmeelaardappeldag van Avebe vorige week in Valthermond ging het om proef- en demovelden, een bedrijvenbeurs, een mechanisatieterrein en lezingen over phytophthora en alternaria, precisielandbouw en duurzaamheid.


Duurzaamheid vindt Ywema een vaag begrip. Hij spreekt gebruikt liever het woord volhoudbaarheid. 'Productiviteit en efficiëntie zijn al jarenlang belangrijk. Dat heeft de landbouw extreem goed en succesvol opgepakt. Daar komen nu uitdagingen bij die te maken hebben met klimaat en biodiversiteit.'

Volhoudbaarheid

Bij volhoudbaarheid denkt Ywema onder andere aan minder inzet van gewasbeschermingsmiddelen, druppelirrigatie en zonnepanelen. 'Landbouw kan niet anders zijn dan duurzaam. Er is geen alternatief. U weet dat beter dan wie dan ook en daarom doet u al zo veel. U werkt veel preciezer dan uw vader.'

Landbouw kan niet anders zijn dan duurzaam

Peter-Erik Ywema, duurzaamheidsdirecteur bij Avebe

Avebe heeft een duurzaamheidsstrategie op poten gezet. 'Die is bedoeld om ons gezamenlijke werk volhoudbaar te maken en is leuk omdat het creatief is. Dat geldt ook voor boeren. Vakmanschap geeft plezier in het werk en je moet trots zijn op het resultaat.'

Drie doelen

Bij volhoudbaarheid zijn volgens de duurzaamheidsdirecteur twee zaken van groot belang. 'We moeten als landbouw uit het defensief. We moeten veel beter laten zien wat we allemaal doen en Avebe kan daarin een rol spelen. Daarnaast moeten we met drie doelen aan de slag: meer zetmeel per hectare, minder CO2 en minder milieudruk.'

Meer zetmeel per hectare is vooral een taak van Averis. Het kweekbedrijf werkt aan betere rassen. Minder CO2 en minder milieudruk liggen in handen van de telers. Bij minder CO2 gaat het niet alleen om directe energie. Soms zit er veel energie verborgen in producten. Voor de akkerbouw zit er veel fossiele energie in stikstofkunstmest.

Eigen portemonnee

'Als telers in 2023 10 procent minder CO2 uitstoten dan in 1990, is dat goed voor de eigen portemonnee. Uw kleindochter zal over dertig jaar vrijwel geen fossiele energie meer gebruiken', zegt Ywema.

Tool voor CO2-footprint
Met de Cool Farm Tool wil Avebe telers inzicht geven in de keuzes die ze maken. De tool laat de relatie zien tussen wat bepaalde maatregelen voor effect hebben op de CO2-footprint. 'Met de tool kun je het eigen bedrijf vergelijken met de buren en onderzoeken waarom er verschillen zijn', zegt Peter-Erik Ywema van Avebe.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 8°
  80 %
 • Zondag
  11° / 2°
  10 %
 • Maandag
  11° / -2°
  0 %
Meer weer