Avebe+helpt+telers+bij+CO2%2Dverlaging
Nieuws
© Han Reindsen

Avebe helpt telers bij CO2-verlaging

Aardappelzetmeelconcern Avebe gaat het energie- en waterverbruik en de CO2-uitstoot verminderen. De markt vraagt erom en omdat klanten Avebe als een geheel zien, moeten boeren de transitie ook inzetten. Het concern treedt daarbij op als gids en coördinator.

Die boodschap had Marijke Folkers-in 't Hout, voorzitter van de raad van commissarissen van Avebe, woensdag tijdens de aardappelzetmeeldag in Valthermond. Vanwege het honderdjarig bestaan van Avebe in november lag er een feestelijk sausje over alle activiteiten.

Tijdens de opening van de dag stond Folkers-in 't Hout stil bij de noodzakelijke energietransitie die Avebe moet inzetten. 'De markt vraagt om CO2-verlaging en daarom moeten we het energieverbruik verminderen. Ook het waterverbruik moet minder. Door kostenbesparing levert die transitie geld op en mogelijk ook een hogere prijs voor het product.'

Eén geheel

Omdat de afnemers van aardappelzetmeel en -eiwit het bedrijf Avebe zien als één geheel, moet ook de duurzaamheid op de akker toenemen. Voor boeren betekent dat onder andere minder inzet van gewasbeschermingsmiddelen, minder CO2-uitstoot en meer aandacht voor biodiversiteit.

'We moeten deze transitie inzetten. Er is geen weg terug, de consument vraagt erom. De veranderingen zijn niet altijd leuk, maar wel nodig. Als Avebe willen we de leden helpen en ondersteunen', zegt de voorzitter van de raad van commissarissen.

Veel veranderingen

De teelt van zetmeelaardappelen heeft de afgelopen honderd jaar veel veranderingen doorgemaakt. 'In het begin ging het om veel banen rond de teelt van zetmeelaardappelen. Maar de teelt is enorm veranderd. We zijn overgestapt van bloeddruk (handwerk) naar oliedruk (machines). De ontwikkelingen gaan door. Denk aan de kansen van rassen die resistent zijn tegen phytophthora en de inzet van precisielandbouw.

Ook bij Avebe is er in de afgelopen honderd jaar veel veranderd. Het eiwit in het afvalwater kwam in het verleden in het oppervlaktewater terecht en gaf overlast. Met de nodige innovaties levert het eiwit nieuwe producten op die de rentabiliteit van Avebe vergroten.

Meerwaarde

De groei van de welvaart bood het zetmeelconcern kansen, maar niet altijd de juiste. 'In het verleden was er bij Avebe geen afstemming tussen vraag en aanbod. Dat had in negatieve zin invloed op de prijs', zegt Folkers-in 't Hout. 'Nu richten we ons meer op de meerwaarde in vooral de voedingssector. Het is een markt met een kleinere groep afnemers die meer voor onze producten wil betalen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 9°
  70 %
Meer weer