'Kabinet steekt honderden miljoenen in uitkopen boeren'

Update - Om de stikstofcrisis tegen te gaan, wil het kabinet enkele honderden miljoenen euro's steken in het uitkopen van boeren die willen stoppen. Daarnaast krijgen boeren die doorgaan hulp om hun bedrijf te verduurzamen.

%27Kabinet+steekt+honderden+miljoenen+in+uitkopen+boeren%27
© Dirk Hol

Dat zeggen Haagse ingewijden tegen het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP). Landbouwminister Carola Schouten kondigde vorige week na het stikstofoverleg in Radio Kootwijk al aan dat ze binnenkort met een Kamerbrief komt over de maatregelen voor de agrarische sector. Die brief wordt deze vrijdag verwacht.

Er ligt nu een conceptplan voor de stikstofaanpak in de agrarische sector. Daar wordt nog deze week over gesproken binnen de coalitie en met onder meer provincies.


Hoeveel geld er precies wordt vrijgemaakt, is officieel nog niet bekendgemaakt. Volgens de Telegraaf komt er 350 miljoen euro beschikbaar voor een vrijwilige stoppersregeling. Daarnaast trekt het kabinet bijna 200 miljoen euro uit voor een subsidieregeling om de emissie uit stallen te verminderen. Naast de nieuwe regeling, die bedoeld is om de stikstofneerslag van de agrarische sector te verminderen, zou het kabinet overwegen de vorig jaar aangekondigde saneringsregeling in de varkenshouderij om geuroverlast tegen te gaan uit te breiden.

Voorwaarden

Het kabinet stelde voor deze regeling 180 miljoen beschikbaar en kreeg veel meer aanmeldingen dan verwacht. De coalitie wil zoveel mogelijk boeren die aan de voorwaarden voldoen uitkopen, ook als daar extra geld voor nodig is.

Vorig jaar kondigde het kabinet al een reeks maatregelen aan om de bouw weer op gang te krijgen. Zo gaat de samenstelling van veevoer veranderen en wordt de maximumsnelheid overdag verlaagd naar 100 kilometer per uur.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  10 %
Meer weer