Mogelijk meer geld voor stoppende varkenshouders

Waarschijnlijk komt er meer geld beschikbaar om meer varkenshouders in het zuiden en oosten van het land te laten stoppen. Landbouwminister Carola Schouten kondigt aan het maximale te willen doen om de boeren te compenseren die vrijwillig hun bedrijf sluiten.

Mogelijk+meer+geld+voor+stoppende+varkenshouders
© Twan Wiermans

Voor de stoppersregeling meldden zich meer boeren aan dan waar rekening mee was gehouden. Er is 180 miljoen euro uitgetrokken. Het kabinet verwachtte ongeveer driehonderd varkensboeren met gemiddeld 600.000 euro te compenseren. Maar door het grotere animo zal het kabinet geen enkele boer willen afwijzen die voldoet aan de criteria, liet Schouten doorschemeren in het tv-programma Jinek.

Boeren kunnen zich nog tot woensdagnacht inschrijven voor de saneringsronde, waarbij Nederland varkenshouderijen uitkoopt die stankoverlast veroorzaken. De inschrijving begon op 25 november.

Klimaatdoelen

De coalitiepartijen hadden de plannen om boeren uit te kopen al in het regeerakkoord aangekondigd. Later is het beschikbare bedrag verruimd tot 180 miljoen euro. Oorspronkelijk was de regeling bedoeld om stank terug te dringen, maar het kabinet rekent erop dat de uitkoop ook helpt om klimaatdoelen te halen en stikstofproblemen op te lossen.

Het kabinet hoopt met deze stap het aantal varkens in Nederland met 7 tot 10 procent terug te dringen. Het gaat om ongeveer een miljoen varkens.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  6° / 5°
  20 %
Meer weer