Europese+Unie+tekent+week+voor+brexit+verdrag+met+Britten
Nieuws
© Europese Unie

Europese Unie tekent week voor brexit verdrag met Britten

EU-president Charles Michel en voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie hebben vrijdag in Brussel het verdrag over de Britse terugtrekking uit de Europese Unie (EU) ondertekend. Het is voor het eerst in het bestaan van de EU dat dit voor een lidstaat is gebeurd.

'Dingen zullen onvermijdelijk veranderen, maar onze vriendschap zal blijven. We beginnen aan een nieuw hoofdstuk als partners en bondgenoten', zei Michel, die namens de 27 EU-landen tekende. 'Ik kan niet wachten om samen deze nieuwe pagina's te schrijven.'

Bij de korte ceremonie in Brussel was EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier aanwezig. De Fransman gaat ook de onderhandelingen leiden over de nieuwe (handels)relatie die nog voor het einde van dit jaar moeten worden afgerond. Het verdrag wordt in Londen nog door de Britse regering getekend en teruggestuurd. De overeenkomst was tot nu toe slechts met 'een handdruk', aldus betrokkenen, met de Britse premier Boris Johnson op een EU-top bezegeld.

Laatste klap

Het Europees Parlement zal het verdrag naar verwachting woensdag goedkeuren en ten slotte geven de 27 EU-regeringen er schriftelijk nog een laatste klap op. Dan is de weg vrij voor de Britten, die deze week hun procedures afrondden, om volgende week vrijdag uit de EU te kunnen stappen.

Dat gebeurt, na 47 jaar en een maand lidmaatschap, op vrijdag 31 januari om 23 uur lokale tijd. In Brussel en de meeste hoofdsteden in de EU is dat middernacht. Tot het eind van het jaar verandert er nog niets, omdat Londen de EU-regels blijft volgen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  16° / 7°
  65 %
 • Zondag
  16° / 12°
  70 %
 • Maandag
  18° / 12°
  40 %
Meer weer