POV: saneringsregeling niet voor stikstofcrisis

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) wil niet dat de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen wordt aangegrepen om, vanwege de stikstofcrisis, het aantal varkensbedrijven nog verder te verminderen. Het is volgens voorzitter Linda Janssen nog maar afwachten of er daadwerkelijk zoveel varkenshouders gebruikmaken van de regeling als nu in de media wordt geschetst.

POV%3A+saneringsregeling+niet+voor+stikstofcrisis
© Twan Wiermans

'Het kan best zijn dat de regeling met honderd à tweehonderd inschrijvingen is overtekend. Maar het ministerie moet eerst nog beoordelen welke bedrijven er volgens de criteria echt voor in aanmerking komen', zegt Janssen.

'En er zijn waarschijnlijk ook heel wat bedrijven die bedenktijd hebben gekocht door zich in te schrijven. Die doen uiteindelijk toch niet mee. Het is dus de vraag hoeveel ervan overblijven. Het is pas definitief als de handtekening van de varkenshouder eronder staat.'

Janssen is argwanend over het feit dat landbouwminister Carola Schouten mogelijk extra geld wil uittrekken voor de regeling, zodat zoveel mogelijk bedrijven ook daadwerkelijk kunnen stoppen. Er wordt een link gelegd met de stikstofcrisis. 'Die indruk krijg je nu wel, ook door de uitspraken van minister Schouten bij het televisieprogramma Jinek. In de media wordt die link gelegd.'


Maar daar is deze regeling volgens Janssen niet voor bedoeld. 'Die vloeit voort uit het programma Vitale Varkenshouderij waarbij we ook de overlast voor de omgeving willen beperken. In die zin hoop ik wel dat de regeling een succes wordt. Het feit dat er op ingetekend wordt, geeft aan dat deze aansluit bij de behoefte van varkenshouders.'

Vitale sector

Janssen wil op dit moment echter vasthouden aan het bedrag van 180 miljoen. 'Het is belangrijk dat we een vitale sector overhouden', zegt ze.

'Als we onder druk van de stikstofcrisis te veel bedrijven laten stoppen, gaat dat ten koste van bijvoorbeeld de infrastructuur, onderzoek en onderwijs. Daar moeten we waakzaam voor zijn. Mocht echt blijken dat meer varkenshouders mee willen doen aan de regeling, kunnen we hierover altijd in gesprek gaan met het ministerie', laat de POV-voorzitter weten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer