LTO+Hollands+Kroon%3A+vul+peiling+in
Nieuws
© Landschap Noord-Holland

LTO Hollands Kroon: vul peiling in

Om 'agrarisch toekomstperspectief' te behouden, roept LTO Noord Hollands Kroon haar leden op een peiling van de gemeente Hollands Kroon over de toekomstvisie in te vullen.

'We willen dat er genoeg ruimte blijft voor ontwikkeling', legt bestuurder Simon Wilms uit. 'De gemeente stelde bijvoorbeeld onlangs dat er geen nieuwe natuur komt buiten het Nationaal Natuurnetwerk, maar er zijn ook partijen die niet blij zijn met deze boerenwind. En er kan best een andere coalitie komen.'

Gemeente Hollands Kroon maakt momenteel een toekomstvisie 2030. De LTO-afdeling misten daarin een aparte paragraaf 'landbouw'. Uiteindelijk slaagde de afdeling erin een zelfgeschreven landbouwparagraaf onderdeel te laten uitmaken van de visie.

Groen

Toch is LTO Hollands Kroon er niet gerust op dat het agrarische inbreng niet voldoende aan bod komt, nu de gemeente een online peiling onder haar inwoners is gestart.

'We roepen daarom onze leden en niet-leden hun mening te geven. Vooral op de agrarisch gerelateerde stellingen onder het thema groen', aldus Wilms.

Zoet water

Naast nieuwe natuur is behoud van zoet water belangrijk voor de boeren in Hollands Kroon. 'Er is bijvoorbeeld een plan om het Balgzandkanaal te verzilten tussen Den Helder en het Amstelmeer. Terwijl we al hier niet ruim zitten in het zoete water en boeren in de Wieringermeer last hebben van zoute kwel.'

Een ander belangrijk punt zijn de leegkomende agrarische gebouwen. 'Die kunnen een andere bestemming krijgen. Die zouden bijvoorbeeld een zorg-, educatie- of recreatieve functie moeten krijgen', a;dus Wilms.

'Die mogen dan wel het geen beperkingen met zich meebrengen voor omringende bedrijven'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 8°
  70 %
 • Vrijdag
  16° / 10°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  20 %
Meer weer