LLTB bespreekt stikstofproblematiek met leden

De stikstofproblematiek stond centraal in de ledenbijeenkomsten van de LLTB op dinsdag 14 januari in Klimmen en op donderdag 16 januari in Ysselsteyn. LLTB-hoofdbestuurder en portefeuillehouder Duurzaamheid Theo Coumans lichtte de laatste stand van zaken toe.

LLTB+bespreekt+stikstofproblematiek+met+leden
© Rob van Hoorn

Coumans stond tijdens de ledenbijeenkomsten onder andere stil bij de inzet van het Landbouw Collectief en de reeds bereikte resultaten. 'Er is veel binnengehaald, maar er staat ook nog veel open. Daarbij is onze onverminderde inzet hard nodig', stelt hij.

Een belangrijk onderdeel voor de toekomst wordt de gebiedsgerichte uitwerking. Met de aanwezige leden is op de twee bijeenkomsten gediscussieerd over die gebiedsgerichte aanpak en de argumenten die daarbij voor de land- en tuinbouw van belang zijn.

Provinciale visie

In Zuid-Limburg komt met name de rundveehouderij in aanraking met de stikstofproblematiek. Tijdens de bijeenkomst in Klimmen vroegen de leden voornamelijk aandacht voor een provinciale visie op de rundveehouderij in het algemeen en de melkveehouderij in het bijzonder.

Om veel redenen wenst de overheid rundvee en grasland in Zuid-Limburg. Bijvoorbeeld voor het gemakkelijker halen van de nitraatnorm, het voorkomen van wateroverlast en verschillende landschappelijke en toeristische belangen. Het stikstofdossier werkt dit echter tegen. 'Dat nemen we mee in de overleggen met de provincie', belooft Coumans.

Overigens was wel een grote groep van de aanwezige leden bereid verdere maatregelen te treffen om stikstof te reduceren, zolang de overheid de extra kosten vergoedt.

Kanttekeningen

Ook de LLTB-leden uit Noord- en Midden-Limburg die de bijeenkomst in Ysselsteyn bezochten, steunden in meerderheid het nemen van verdere maatregelen. Een aantal leden plaatste daarbij wel kritische kanttekeningen.

'Men blijft meer maatregelen vragen. Waar is het einde en wat levert dat nou echt aan ontwikkelruimte op?', zo luidde het uit de zaal. Toch werd door veel leden het belang van innovatie onderstreept.

Als onderdeel van beide ledenbijeenkomsten konden leden via hun mobiele telefoon reageren op diverse stellingen. De uitslag hiervan was meteen zichtbaar en werd vervolgens met de aanwezigen besproken.

Inbreng

'De inbreng die leden via de stellingen en de daaropvolgende discussie in de zaal gaven, nemen we mee in de verdere uitwerking', legt Coumans uit.

'We gaan nu samen met provincie aan de slag met drie Limburgse gebiedspilots, waarin we bekijken hoe zaken in de praktijk uitpakken', vervolgt de LLTB-hoofdbestuurder. 'Zodra er meer bekend is, organiseren we nieuwe ledenbijeenkomsten om de uitkomsten te bespreken en samen te bekijken hoe we verder gaan.'

In Nieuwe Oogst editie Zuid van zaterdag 25 januari heeft het artikel een andere kop. De kop 'LLTB bespreekt stikstofproblematiek met leden' is de juiste.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer