De Vries: 'Krimp veestapel brengt milieudoelen niet dichterbij'

Het inkrimpen van de veestapel helpt niet om milieudoelen te realiseren. Dat stelt projectleider Carel de Vries van de Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers. 'Extensiever is niet per definitie schoner.'

De+Vries%3A+%27Krimp+veestapel+brengt+milieudoelen+niet+dichterbij%27
© Vidiphoto

Dit zei De Vries dinsdag in Varsseveld, tijdens de afronding van het project dat nu verdergaat als vereniging. 'De intensiviteit van een bedrijf zegt weinig over milieudoelen als klimaat en grondwaterkwaliteit en broeikasgassenuitstoot en fosfaat.'

Er zijn volgens de projectleider bedrijven met 22.000 kilo melk per hectare die net zo grondgebonden zijn als bedrijven met 13.000 kilo melk. 'Dat kan door efficiëntie. Dus als je gaat sturen op krimp, dan heb je met het realiseren van milieudoelen geen argument. Stuur daarom niet op volume, maar op kwaliteit.'

Ammoniak zorgenkindje

Wel noemt De Vries de ammoniakemissie een zorgenkindje. Deze uitstoot is de laatste jaren gestegen, zo blijkt uit cijfers van de Vruchtbare Kringloop. Dit komt volgens hem mede door een stijging van het ruw eiwit in het rantsoen.

De projectleider ziet een verandering van de derogatie-eis van 70 naar 80 procent grasaandeel als mogelijke oorzaak van die stijging. 'Meer gras in het rantsoen betekent ook meer eiwit. Wordt dit niet gecorrigeerd via het krachtvoer, dan stijgt de totale eiwitaanvoer via het rantsoen. Dit leidt tot meer stikstof in de mest en meer ammoniak.'

Flexibelere derogatie-eis

De Vries verwacht dat die uitstoot is te verminderen door de mest bij het uitrijden te vermengen met water. 'Ook denken we aan een flexibelere derogatie-eis. Denk aan een derogatieverhouding van 70 procent gras, 20 procent mais en 10 procent andere gewassen, zoals voederbieten of bonen.'

De Vries ziet graag ruimte om gewassen te telen die leiden tot een uitgebalanceerd rantsoen. 'De vraag om die ruimte ligt bij de overheid.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer