Rechtbank handhaaft deadlines Brabantse natuurregels

De deadlines in de Brabantse natuurregels gaan voorlopig niet van tafel. Dat maakte de rechtbank in Den Haag woensdag bekend. Toch lijkt er wel uitstel te komen.

Rechtbank+handhaaft+deadlines+Brabantse+natuurregels
© Twan Wiermans

ZLTO, POV en een aantal veehouders hadden een spoedprocedure tegen provincie Noord-Brabant aangespannen omdat de bodemprocedure op zich liet wachten. Brabantse veehouders moeten voor 1 april 2020 een ontvankelijke vergunning indienen om op 1 januari 2022 hun stallen allemaal aangepast te hebben.

Volgens bestuurder Janus Scheepers lijkt de uitspraak op het eerste gezicht teleurstellend, maar POV en ZLTO hebben hun doel wel bereikt. Gedeputeerde Staten (GS) kwam eerder op de zitting met een voorstel om de vergunning uit te stellen.

'Als Provinciale Staten instemt met het voorstel van Gedeputeerde Staten om het aanvragen van een vergunning voor een duurzaam stalsysteem uit te stellen tot 1 januari 2021, is er tijd en ruimte om de uitspraak van de bodemprocedure af te wachten. Daarmee is de deadline van 1 april van tafel en is het doel van de spoedprocedure bereikt', verduidelijkt Scheepers

Opnieuw voor de rechter

De zitting van de bodemprocedure vindt plaats op 31 januari 2020. Doel daarvan is om het aangescherpte veehouderijbeleid in Noord-Brabant helemaal van tafel te krijgen.

De Rechtbank in Den Haag geeft ZLTO en POV de kans om opnieuw een provisionele vordering in te stellen als Provinciale Staten niet instemmen met het voorstel van GS. 'Daar zullen we dan ook zeker gebruik van gaan maken', laat Scheepers weten.

Tijdens de zitting op 6 december kwam de provincie met het voorstel om de datum voor het indienen van de vergunning uit te stellen tot 1 januari 2021. Ook de datum voor het realiseren van de aanpassing van de huisvestingssystemen wil GS opschuiven naar 1 oktober 2022. Provinciale Staten moeten dit besluit nog wel goedkeuren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  4° / 0°
  5 %
 • Zaterdag
  4° / -2°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer