Klaas+Fokkinga+nieuwe+landbouwgedeputeerde+Friesland
Nieuws
© Tienke Wouda

Klaas Fokkinga nieuwe landbouwgedeputeerde Friesland

Klaas Fokkinga is de nieuwe landbouwgedeputeerde in Friesland. Hij is woensdagmorgen beëdigd door commissaris van de Koning Arno Brok. 38 van de 40 Provinciale Statenleden stemden voor de benoeming van Fokkinga.

De 66-jarige Fokkinga van de Fryske Nasjonale Partij (FNP) heeft naast landbouw onder meer de aanpak van stikstof, de Friese ganzenaanpak, wolven, Holwerd aan Zee, leefbaarheid en wonen in zijn portefeuille. Dit is onder voorbehoud, geeft de provincie aan. De uiteindelijke verdeling van portefeuilles wordt later bekendgemaakt.

Fokkinga volgt Johannes Kramer op, die per 1 januari burgemeester is van de gemeente Noardeast-Fryslân.

De nieuwe gedeputeerde was oud-Statenlid van de FNP en oud-gemeenteraadslid van Dongeradeel. Hij was directeur van basisscholen en scholenkoepels. Hij heeft sinds 2011 zijn eigen onderwijsadviesbureau dat is gericht op het leren van vreemde talen in het buitenland, onderwijsprojecten en internationalisering in het onderwijs.

Weer

 • Zaterdag
  13° / 2°
  70 %
 • Zondag
  24° / 11°
  60 %
 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
Meer weer