Overijssel strenger op werking luchtwassers

Provincie Overijssel gaat strenger toezien of veehouders hun luchtwassers wel goed gebruiken.

Overijssel+strenger+op+werking+luchtwassers
© Pieter Stokkermans

Uit een steekproef op basis van gegevens over het jaar 2018 bleek vorig jaar dat slechts 8 procent van de gecontroleerde luchtwassers goed functioneerde. In een toezichtsproject zet de provincie nu in op bewustwording.

Ook houden de provincie en omgevingsdiensten in het eerste kwartaal van 2020 een aantal voorlichtingsbijeenkomsten. Later dit jaar wordt een nieuwe steekproef gehouden. Als de situatie niet is verbeterd, worden gerichte handhavingsacties ingezet.

Elektronische monitoring

Uit de steekproef bleek tevens dat bij 30 procent van de luchtwassers de elektronische monitoring goed functioneerde. Als de elektronische monitoring van de luchtwasser niet voldoet, kan de werking niet worden beoordeeld.

De cijfers uit de elektronische monitoring geven overigens nog geen inzicht in de daadwerkelijke emissie van geur en stoffen. Ze vormen wel aanleiding voor een toezichtsgesprek met de eigenaar van de stallen. Bij een nadere analyse bleek dat in de meeste gevallen de luchtwasser wel in werking was. Aanleiding voor de tekortkoming bij de monitoring is vaak een combinatie van ingewikkelde bediening en gebrek aan aandacht.

Niet acceptabel

De provincie vindt de uitkomst van de steekproef niet acceptabel. Alle gecontroleerde bedrijven zijn geïnformeerd over de uitkomsten van de steekproef. Bedrijven die niet reageerden, zijn bezocht door toezichthouders. Bedrijven moeten de gebreken zo snel mogelijk herstellen, vindt Overijssel.

In totaal werden 346 bedrijven gecontroleerd op basis van een steekproef. 220 bedrijven reageerden op een aanschrijven van de provincie. Bij 66 bedrijven was de werking van de elektronische monitoring in orde, in 18 gevallen functioneerde de luchtwasser ook technisch correct. Toch bleek dat slechts drie bedrijven volledig aan de wettelijke voorschriften voldeden.

Analyse

Nadere analyse van de uitkomsten toont aan dat in de meeste gecontroleerde gevallen de luchtwasser wel in werking was. Aanleiding voor de tekortkoming was vaak een combinatie van ingewikkelde bediening en gebrek aan aandacht. 'Uit gesprekken met veehouders blijkt dat zij zelf ook belang hebben bij een goede luchtbehandeling in hun stallen, bijvoorbeeld in verband met de gezondheid van de dieren. Het is alleen vaak ingewikkeld om het helemaal goed te doen', stelt provincie Overijssel vast.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  22° / 8°
  0 %
 • Zondag
  20° / 9°
  0 %
Meer weer