Zie+IPCC%2Drapport+niet+als+een+aanval+op+ons
Column
© Arie Meijer

Zie IPCC-rapport niet als een aanval op ons

Onlangs verscheen een rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), 'Klimaatverandering en land'. De discussie over klimaatverandering leeft. Geen wonder dat dit rapport, opgesteld door de VN, volop aandacht kreeg in de media.

Zoals gebruikelijk verschijnen in nieuwsprogramma's gasten die een mening ventileren. Daarbij waren er ook een aantal die vooral hun mening over klimaatsverandering gaven en het niet na konden laten de Nederlandse land- en tuinbouw de zwartepiet toe te spelen. Ik vermoed veelal gestoeld op een mening die men al had voor dit rapport.

Een bijna 1.500 pagina's tellend rapport nodigt wellicht niet uit tot lezen, maar de korte samenvatting zou toch op zijn plaats zijn geweest.

Het is niet verwonderlijk dat ik al snel reacties ontving van leden. 'Waarom reageert LTO hier niet op?' Voor de goede orde, LTO heeft wel degelijk een reactie gegeven op het rapport. Maar wie het rapport op hoofdlijnen heeft gelezen, ziet dat dit niet gezien hoeft te worden als een aanval op de Nederlandse land- en tuinbouw.

Aan ons de taak om te laten zien wat de betekenis is van de Nederlandse land- en tuinbouw als kraamkamer van de mondiale vooruitgang!

Dirk Bruins, bestuurder LTO Nederland

Het rapport benoemt op wereldschaal de menselijke invloed, het consumentengedrag, de voedselverspilling en de uitdaging om de wereld te blijven voeden met beperkt landgebruik. Wij, Nederlandse boeren en tuinders, werken hier al jaren aan. En met resultaat!

In plaats van te ageren op het rapport, zou ik veel liever wijzen op de bijdrage die wij leveren en al geleverd hebben. Aan ons als LTO en ketenpartijen de taak om te laten zien wat de betekenis is van de Nederlandse land- en tuinbouw als kraamkamer van de mondiale vooruitgang! Dat verdient een goede prijs in de markt. En waardering en vertrouwen van politiek en maatschappij.

Weer

 • Zaterdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
Meer weer