Actieplan Bodem & Water Flevoland maakt boer bewust

Het Actieplan Bodem & Water Flevoland heeft in de afgelopen zes jaar boeren in Flevoland meer bewust gemaakt van het belang van een betere bodemstructuur. Maar akkerbouwer Johan Bergmans uit Dronten, lid van het programmateam, vindt dat het nog niet klaar is.

Actieplan+Bodem+%26amp%3B+Water+Flevoland+maakt+boer+bewust
© Haijo Dodde

Hoe bent u betrokken geraakt bij het Actieplan Bodem & Water Flevoland?

'De zorgen over de bodemstructuur in Flevoland nemen toe. Ik merk dat bij mijzelf, maar zie het ook bij collega's. Ik was daarom aanwezig bij de startbijeenkomst van het actieplan op Aeres Hogeschool in Dronten. Anderhalf jaar later ben ik actief geworden in het programmateam.'

We hebben de voorlopers wel bereikt, maar het volledige peloton hebben we nog niet te pakken

Johan Bergmans, akkerbouwer in Dronten

Wat is het belang van het actieplan voor uw akkerbouwbedrijf?

'Het helpt je bedrijf weerbaarder te maken. Ik merk dat het vaker zeik- en zeiknat is. Daar staan gelukkig ook weer mooie jaren tegenover. Maar het wisselt wel erg sterk de laatste tijd.

'Mijn vader had als stelregel dat op 1 september de aardappelen eruit moesten zijn. Door de huidige hoogrenderende rassen wordt dat oogstmoment steeds later. Daardoor neemt het risico ook toe. Dan wordt het belang des te groter dat je je bodem op orde hebt.'

Hoe staat het actieplan er nu voor?

'Er zijn flink wat projecten gestart en sommige zijn afgerond. Allemaal activiteiten waar boeren, maar ook anderen zoals adviseurs, wat aan hebben. Zoals de proeven met opslag van vaste mest op percelen en de gevolgen van de uitspoeling voor het oppervlaktewater en het grondwater.
'Dat levert adviezen op die praktisch en toepasbaar zijn, voor de boeren en het waterschap. Inmiddels zijn er ook weer projecten bij gekomen die inspelen op nieuwe tendensen, zoals kringlooplandbouw.'

Zijn er nog andere winstpunten te noemen?
'Dat de lijntjes tussen de deelnemende sectororganisaties, kennisinstellingen en regionale overheden flink korter zijn geworden. Na zes jaar kennen we elkaar een stuk beter. Als de provincie en het waterschap POP-gelden te verdelen hebben, weten ze dat we serieus werken aan verbetering van de bodem en de waterhuishouding. En dat we samen de grootste slag kunnen maken.'

Binnenkort wordt het actieplan geëvalueerd. Is er behoefte aan voortzetting?
'We hebben de voorlopers wel bereikt, maar het volledige peloton hebben we nog niet te pakken. Veranderingen in de bodemstructuur of de waterhuishouding gaan langzaam. Zes jaar is dan te kort. We zijn toch bezig voor de lange adem.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer