LTO: publiceer fosfaatgegevens woensdag niet

LTO Nederland vraagt landbouwminister Carola Schouten om woensdag de informatie over de fosfaatrechten van melkveehouders niet te publiceren. De boerenorganisatie heeft serieuze twijfels over de noodzaak en de gevolgen van publicatie.

LTO%3A+publiceer+fosfaatgegevens+woensdag+niet
© Twan Wiermans

Vorige week kondigde de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) aan dat op 15 januari de informatie over de fosfaatrechten van melkveehouders wordt gepubliceerd. LTO Nederland heeft direct om opheldering gevraagd over het waarom van deze bekendmaking. Omdat de onrust en zorgen nog niet zijn weggenomen, heeft de belangenorganisatie het ministerie van LNV dinsdag opgeroepen om de geplande publicatie uit te stellen.

Publicatie van informatie over fosfaatrechten is een verplichting volgens de Meststoffenwet, waarbij wordt verwezen naar Europese staatssteunregelgeving. Fosfaatrechten zijn echter niets anders dan een noodzakelijk bedrijfsmiddel, voor melkveehouders noodzakelijk om koeien te melken.


Fosfaatrechten worden door boeren eerder als een extra kostenpost ervaren dan als steun vanuit de overheid, stelt LTO. 'Ook zijn er de nodige zorgen over de privacy van onze leden en de mogelijkheid tot misbruik door andere partijen.'

Nut en noodzaak

De juridische mogelijkheden en onmogelijkheden moeten daarom op korte termijn worden geanalyseerd. LTO Nederland vindt dat een gesprek over het nut en de noodzaak van publicatie niet meer dan logisch is.


'Publicatie van de fosfaatgegevens moet voorlopig worden opgeschort', zegt voorzitter Wil Meulenbroeks van LTO-vakgroep Melkveehouderij. 'Op het moment dat de gegevens zijn gepubliceerd, is herstel niet meer mogelijk. Laten we eerst helder krijgen of dit écht moet.'

28 januari

LTO Nederland heeft het ministerie van LNV dinsdag opgeroepen om publicatie tot in ieder geval 28 januari uit te stellen. Op die datum is er regulier bestuurlijk overleg tussen LTO Nederland en andere landbouwpartijen en het ministerie van LNV.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  32° / 17°
  0 %
 • Zondag
  32° / 18°
  10 %
 • Maandag
  28° / 20°
  55 %
Meer weer