Geurts wil opheldering Schouten over publicatie fosfaatrechten

CDA-Kamerlid Jaco Geurts heeft Kamervragen gesteld aan landbouwminister Carola Schouten over het besluit om per melkveehouder het aantal fosfaatrechten openbaar te maken.

Geurts+wil+opheldering+Schouten+over+publicatie+fosfaatrechten
© DIRK HOL

De toegekende fosfaatrechten worden per 15 januari openbaargemaakt en zijn in te zien via de site van RVO. Melkveehouders hebben daarover deze week bericht gehad. Volgens het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vallen fosfaatrechten volgens de Europese Commissie onder staatssteun.

En in het kader van transparantie is het bij staatssteun verplicht om openbaar te maken welke personen en bedrijven die ontvangen. Omdat er in de eerste jaren na de introductie van het fosfaatrechtenstelsel veel bezwaar- beroepsprocedures liepen, was het eerder nog niet mogelijk om aan deze verplichting te voldoen.

Geen steunmaatregel

Het aantal toegekende fosfaatrechten is nu redelijk stabiel en kunnen deze gegevens openbaar worden gemaakt, zoals ook vastgelegd in de Meststoffenwet Geurts vindt onder meer dat melkveehouders de introductie van fosfaatrechten niet als een voordeel of steunmaatregel hebben ervaren.

Het Kamerlid stelt ook dat de waarde van de toegekende fosfaatrechten pas bij verkoop duidelijk is. 'Staatssteun wordt toch pas geacht te zijn ontstaan op het moment dat de fosfaatrechten verhandeld worden en daarmee dus een waarde krijgen?'.

Waardebepaling

Geurts wil onder meer van minister Schouten weten hoe zij de waarde bepaalt van de staatssteun die ze van plan is te publiceren. En ook welke gegevens precies gepubliceerd worden. Ook vraagt hij om een debat of algemeen overleg over de kwestie voordat de gegevens worden gepubliceerd.

Kritisch

Ook vakgroepvoorzitter Wil Meulenbroek van LTO Melkveehouderij is kritisch over de publicatie van de fosfaatrechten: 'We realiseren ons dat het om een wettelijke verplichting gaat maar we zijn alert op het feit dat er geen extra persoonlijke gegevens worden gedeeld', geeft hij aan.

Meulenbroeks gaat er vanuit dat de gegevens over de fosfaatrechten op dezelfde wijze worden gepubliceerd als nu met de toeslagrechten gebeurt. 'We onderzoeken of dat ook inderdaad zo gaat gebeuren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer