Over+maand+eerste+Vion+vega%27s
Nieuws
© Pieter Stokkermans

Over maand eerste Vion vega's

Vion investeert een kleine 35 miljoen euro in de ombouw van de runderslachterij in Leeuwarden naar een locatie voor het produceren van plantaardige vleesvervangers. Over ruim een maand rollen de eerste producten van de band.

Vion-topman Ronald Lotgerink verwacht dat de locatie medio 2020 vol in productie is. Vion kiest voor plantaardige vleesvervangers omdat de consumptie van dierlijk eiwit in West-Europa de komende jaren met 20 tot 30 procent daalt, terwijl die van plantaardig eiwit juist toeneemt, zegt Lotgerink. De vestiging in Leeuwarden moet de omzet die wegvalt in dierlijk eiwit minimaal compenseren.

De grondstof voor de vleesvervangers zullen vooral eiwitrijke bonensoorten zijn. Die wil Vion afnemen in het noorden van Nederland en Duitsland. De eerste contacten zijn daarvoor gelegd, maar Lotgerink verwacht dat het nog zeker twee jaar duurt voor die stromen goed zijn ingericht en de grondstoffen uit de regio komen.

Met de kennis van eiwitten die het bedrijf heeft, wil Lotgerink kwaliteit toevoegen aan vleesvervangers. 'Wij denken dat de textuur en smaak beter kunnen.' Het ontwikkellaboratorium is gevestigd in Groenlo. Daar produceert Vion al langer hybride producten die bestaan uit zowel dierlijke als plantaardige eiwitten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 2°
  80 %
 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  5° / -1°
  30 %
Meer weer