Wij horen bij de Nederlandse identiteit

Een aantal weken geleden publiceerde het Sociaal en Cultureel Planbureau zijn onderzoek 'Denkend aan Nederland', waarin het op zoek gaat naar de identiteit van de Nederlander. Op zich een goed idee om eens te bekijken wie we als Nederlander eigenlijk zijn.

Wij+horen+bij+de+Nederlandse+identiteit
© Maartje van Berkel

De uitkomst van dit onderzoek is, wat mij betreft, toch opvallend. We blijken veel eensgezinder dan de media ons vaak voorspiegelen. Maar liefst 80 procent zit in het midden. Deze groep hecht aan tradities en is het op veel punten met elkaar eens. Links en rechts van die grote groep bevinden zich zeer luidruchtige minderheden.

Wat mij ook steeds vaker opvalt, is dat deze kleine groep schreeuwers te vaak het nieuws en dus het beleid in ons land bepaalt. Door de onevenredige aandacht die deze luidruchtige minderheid vrijwel constant in de media krijgt, lijkt het soms dat dit de mening van velen is. Maar dit blijkt keer op keer feitelijk niet te kloppen.

Onderzoek wijst uit dat een overgrote meerderheid de agrarische sector enorm waardeert. Dit is dus blijkbaar die grote middengroep waar we verder niets van horen, maar die ons waardeert voor wat wij elke dag produceren en die ook elke dag onze gezonde producten consumeert.

Wanneer houden we een keer op naar extremisten te luisteren die op basis van emotie onze sector uit ons land willen verdrijven?

Léon Faassen, bestuurslid LTO Nederland

Wanneer houden we een keer op naar extremisten te luisteren die op basis van emotie onze sector uit ons land willen verdrijven?

Wij horen namelijk bij deze Nederlandse identiteit. Net zoals de koeien bij het Hollandse landschap horen. Dat beeld prijkt niet voor niets op de voorpagina van het onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer