Tarwemarkt jarenlang in balans

Wereldvoedselorganisatie FAO gaat ervan uit dat de productie en het verbruik van tarwe de komende tien jaar goed in balans blijven.

Tarwemarkt+jarenlang+in+balans
© Persbureau Noordoost

Dit blijkt uit de prognose van de wereldgraanoogst van 2016 tot en met 2025. FAO presenteerde deze cijfers onlangs in een rapport samen met Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD). De organisaties gaan ervan uit dat de tarweproductie de komende tien jaar toeneemt van 720 miljoen ton tot 791 miljoen ton. De toename is vrijwel volledig gebaseerd op de hogere opbrengsten per hectare.

Wereldwijd is de productie op dit moment zo'n 3,2 ton per hectare. Dat moet toenemen tot ruim 3,5 ton. Het betekent daarmee een groei van 10 procent, dat gerealiseerd moet worden via betere teelttechnieken en rassen die minder gevoelig zijn voor ziekten en daardoor veelal productiever.

VS en Canada

De verwachting is dat het tarweareaal wereldwijd zich na een kleine terugval dit jaar in de loop van het komende decennium weer herstelt tot het niveau van de jaren 2013 tot en met 2015. Met name in de Verenigde Staten en Canada is het ingezaaide tarweareaal dit teeltseizoen aanzienlijk kleiner dan voorgaande jaren.

Met de toename houdt de productie volgens de prognoses van FAO en OECD gelijke tred met het groeiende verbruik van tarwe wereldwijd. Het huidige verbruik is ongeveer 710 miljoen ton per jaar. Volgens de ramingen neemt dat toe tot 790 miljoen ton.

Diervoeders

De consumptiegroei van tarwe komt vooral voor rekening van de toepassing in diervoeders en van de menselijke consumptie. Voor een deel is dat gebaseerd op de groei van de wereldbevolking. Verder gaan FAO en OECD ervan uit dat de vleesconsumptie verder zal stijgen. Het verbruik van tarwe als grondstof voor biobrandstof zal niet verder toenemen, verwachten de organisaties.

De theoretische eindvoorraden van tarwe variëren de komende tien jaar tussen 196 en 205 miljoen ton, blijkt uit de prognosecijfers. Deze voorraden zijn goed voor 13,5 tot 14,5 weken aan wereldconsumptie. Wereldwijd is er daarmee altijd voor meer dan een kwart jaar aan tarwe beschikbaar. Bij dergelijke volumes is de kans op grote prijsbewegingen beperkt.

Alle graansoorten

Bij de prognoses voor alle graansoorten samen gaan FAO en OECD er voor de komende vier jaar vanuit dat het verbruik groter is dan de productie. De wereldvoorraden aan de granen totaal zullen daardoor in tegenstelling tot alleen tarwe dalen tot een niveau van minder dan tien weken consumptie.

Het grotere verbruik van de granen totaal komt voor een belangrijk deel door de sterke groei van de wereldwijde vraag naar mais. Het verbruik van mais neemt tot 2020 toe met bijna 9 procent. De snelle toename is een gevolg van de teelt van mais als energiegewas. FAO en OECD gaan ervan uit dat het aandeel van deze toepassing vanaf 2020 kleiner wordt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer