Brightbox+presenteert+studie+naar+basilicumteelt
Achtergrond
© Eigen foto

Brightbox presenteert studie naar basilicumteelt

Brightbox bestaat vijf jaar. Het onderzoeks- en trainingscentrum voor daglichtloze meerlagenteelt in Venlo vierde het jubileum met de presentatie van het onderzoek van Jasper den Besten, lector Nieuwe Teeltsystemen aan HAS Hogeschool, naar combinaties van basilicumrassen en lichtrecepten.

In Brightbox wordt ledtechnologie gebruikt om de planten van het benodigde licht te voorzien. Ook factoren als lucht, temperatuur, voeding, water en substraat kunnen worden bepaald. Zo kan het perfecte groeiklimaat voor de plant worden gecreëerd.

Onderzoeken in Brightbox worden veelal uitgevoerd in opdracht van een klant. Het initiatief om onderzoek te doen naar de teelt van basilicum kwam vanuit HAS Hogeschool. Den Besten schakelde Pim Vingerhoets in om de combinatie van basilicumrassen en lichtrecepten te onderzoeken.

Vertical farming

Volgens de lector Nieuwe Teeltsystemen wordt vertical farming wereldwijd steeds belangrijker. 'Maar voor dit voedselproductiesysteem zijn nog geen rassen ontwikkeld', zegt hij.

Het onderzoek is een zoektocht op basis van trial-and-error

Pim Vingerhoets, onderzoeker HAS Hogeschool

'De rassen die er wel zijn, worden bijna nooit getest onder ledlampen. Onderzoekers gaan het liefst meteen aan de lichtknoppen draaien, terwijl de keuze van het beste ras relatief snel en simpel enorme winst geeft.'

Den Besten noemt deze vorm van onderzoek ondergewaardeerd, laaghangend fruit. 'De productie van het beste ras is vaak twee of meer keer zoveel als van de minder goede rassen. Onder geconditioneerde omstandigheden kun je na één teeltronde – in dit geval van 28 dagen – al behoorlijk zeker zeggen welke rassen je wel en niet moet gebruiken', legt hij uit.

Vier lichtrecepten

Vingerhoets studeerde in 2015 af aan de opleiding Toegepaste Biologie van HAS Hogeschool. Vervolgens deed hij de master Plant Sciences bij Wageningen University & Research. De voormalige HAS-student onderzocht 22 potbasilicumrassen in combinatie met vier lichtrecepten.

'Normaal gesproken hebben telers al een bepaald ras en onderzoek je welk lichtrecept het beste bij zo'n ras past', zegt Vingerhoets.

Andere insteek

'Bij dit onderzoek was de insteek juist andersom: we gebruikten de vier standaard lichtrecepten aanwezig in de democel van Brightbox en pasten die toe op een grote hoeveelheid rassen om te kijken hoe zij op die recepten reageerden. Zo probeerden we de beste combinaties te vinden.'

De onderzoeker stelt dat überhaupt niet alle rassen geschikt zijn voor een gesloten systeem.

Vervolgonderzoek

Ook de productie per plant werd berekend. 'Voor het aanleveren van de rassen benaderden we verschillende bedrijven in binnen- en buitenland', zegt Vingerhoets. 'Zij krijgen ook inzage in de resultaten. We hopen hen zo te enthousiasmeren om met ons vervolgonderzoek mee te doen. Dat alles in de zin van 'open innovatie'.'

In totaal leidde het onderzoek tot zo'n negenduizend planten in Brightbox. De verschillen tussen de planten was enorm. 'We hadden dit ook wel verwacht, maar nu kunnen we het ook bewijzen', aldus Vingerhoets.

Grote puzzel

'Je moet het eigenlijk zien als een grote puzzel van rassen en recepten waarvan we enkele stukjes op de goede plaats hebben gelegd. We zijn dus ook nog lang niet klaar. Hopelijk kan het lectoraat bepaalde rassen in de toekomst verder gaan testen, in samenwerking met de agrarische sector.'

Vingerhoets kijkt tevreden terug op het onderzoek. 'Het is een zoektocht op basis van trial-and-error', zegt hij. 'Ik ben zelf pas tegen het einde van mijn studie met de plantensector en meerlagenteelt in aanraking gekomen, maar het fascineert me sindsdien enorm. Ik ben er trots op dat ik met dit onderzoek een stukje bij heb kunnen dragen aan de ontwikkeling van een vrij nieuwe teelttechniek.'

Brightbox: expertisecentrum voor vertical farming
Brightbox in Venlo is een expertisecentrum voor daglichtloze meerlagenteelt, ook wel vertical farming genoemd. Bij deze vorm van telen wordt ledtechnologie gebruikt in plaats van daglicht. Ook andere factoren die van invloed kunnen zijn op de groei van de plant – lucht, temperatuur, voeding, water en substraat – kunnen in Brightbox worden gestuurd. Hierdoor kan gezocht worden naar het ideale groeirecept voor een plant. Dit kan vervolgens leiden tot een hogere opbrengst, lagere kostprijs, snellere teelt, betere kwaliteit of lekkerdere smaak van het product. Brightbox is een initiatief van Botany, HAS Hogeschool en Philips, in nauwe samenwerking met provincie Limburg.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  23° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  17° / 13°
  70 %
Meer weer