Ledbelichting+activeert+bloemengeur
Nieuws
© Dümmen Orange

Ledbelichting activeert bloemengeur

Ledbelichting kan de geurontwikkeling bij sommige gewassen activeren. Dat blijkt uit proeven met verticale teeltsystemen (indoor-farming) die de afgelopen maanden zijn gedaan bij de Eindhovense proeflocatie Seven Steps. Dat gebeurde in samenwerking met veredelaar Dümmen Orange.

De belangrijkste onderzoeksvraag bij de proeven was of planten meer geur voortbrengen onder omstandigheden met veel licht in vergelijking met minder licht. Gedurende een periode van zes weken werden proeven uitgevoerd onder verschillende omstandigheden: een normale kas in Nederland, fotosynthese met lage intensiteit en fotosynthese met hoge intensiteit in combinatie met optimale temperatuur en verdamping.

Bij het onderzoek zijn diverse eenjarige zomerbloeiers getest, waaronder begonia, lavendel en Lobularia maritima. Het onderzoeksteam ging ervan uit dat meer fotosynthese door led van hoge lichtintensiteit zou leiden tot de vorming van meer secundaire plantenstoffen, wat de geur intenser zou moeten maken dan bij omstandigheden met weinig licht.

Meer geur

De onderzoekers ontdekten dat sommige gewassen onder indoor farming-omstandigheden een geur verspreidden, maar dat niet deden bij proeven in een gewone kas. Bovendien stelden ze vast dat een hogere lichtintensiteit resulteerde in meer geur.

Dümmen Orange hecht veel waarde aan de nieuw verkregen kennis. Een teler kan volgens de organisatie meer kansen op de markt creëren door in een later stadium van de teelt de fotosynthese omhoog te brengen om zo de geur van zijn gewas te vergroten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  23° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  80 %
Meer weer