Ledlicht+dimmen+in+pluimveestal+zonder+storingen
Nieuws
© Hans Prinsen

Ledlicht dimmen in pluimveestal zonder storingen

Steeds meer pluimveehouders schakelen over op ledlicht. De energiekosten gaan erdoor omlaag en de lichtsterkte kan worden gedimd zonder haperingen in de frequentie.

Vorig jaar verving pluimveehouder Paul Grefte op de locatie Zieuwent in twee stallen de bestaande armaturen voor Aviled eco van Agrilight. Aanleiding daarvoor was dat er te vaak en te veel lampen kapotgingen. Komend voorjaar vervangt Grefte in de twee andere stallen in Zieuwent het licht door Aviled premium. Goede technische resultaten in combinatie met lagere energiekosten gaven de doorslag.

'We kunnen nu tot 1 procent volledig flikkervrij terugdimmen. Dat flikkeren zie je als mens weliswaar niet, maar dat stoort een kip juist wel', merkt Patrick Wolswijk op. Hij is verantwoordelijk voor de dagelijkse bedrijfsvoering op het bedrijf in Zieuwent.

Evenveel licht

'Doordat er overal evenveel licht is, trek je de kuikens niet in banen waardoor het strooisel mooi droog blijkt en er minder problemen zijn met voetzoollaesies', zegt Wolswijk. In de ene stal zit het derde koppel op ledverlichting, in de andere het tweede koppel.

Wolswijk noemt het werken bij ledlicht prettiger. Het licht is directer en dat geeft een ander beeld van de kuikens. Verder merkt Wolswijk op dat de armatuur gemakkelijk is te reinigen en te ontsmetten. De lampen hangen lager in de stal en de armatuur is compact. Led gaat honderdduizend branduren mee en verbruikt de helft van de stroom van de oude lampen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  16° / 11°
  75 %
 • Maandag
  18° / 14°
  50 %
 • Dinsdag
  12° / 9°
  30 %
Meer weer