Ganzenschade+in+Friesland+daalt+opnieuw
Nieuws
© Hans Pietersma

Ganzenschade in Friesland daalt opnieuw

De schade die ganzen aanrichten op grasland in Friesland, is afgelopen winter met 7 procent gedaald ten opzichte van de twee voorgaande winters. Het is voor het tweede jaar op rij dat de overlast door de vogels afneemt.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van BIJ12-Faunazaken. Volgens gedeputeerde Johannes Kramer betekent deze daling dat de Friese ganzenaanpak werkt. In 2017 werd gekozen voor een hardere aanpak om de overlast proberen te beperken. 'Het betekent ook dat de uitvoering van de aanpak goed wordt opgepakt in het veld. Een compliment aan de boeren, jagers en natuurorganisaties die hieraan meewerken. Zo ontstaat duidelijkheid en rust in het moeilijke ganzendossier.'

• Lees ook: ganzenverjaagteams van start in Friesland

Doordat de schade afneemt, behouden de boeren buiten de foerageergebieden hun vergoeding van 80 procent. Als de schade jaarlijks niet met 5 tot 10 procent daalt, kan de schadevergoeding voor deze groep boeren naar beneden gaan. LTO Noord heeft zich altijd tegen deze bonus-malusregeling verzet. Met de regeling wil de provincie boeren en jagers motiveren maatregelen te nemen. Boeren binnen de ganzenfoerageergebieden krijgen alle ganzenschade vergoed. In totaal bedraagt de Friese ganzenschade zo'n 9 miljoen euro.

Tijd

De exacte reden van de schadevermindering is nog niet bekend, laat de provincie weten. Daarvoor zijn ook gegevens nodig over ganzenaantallen en de precieze maatregelen die boeren en jagers hebben getroffen. Het verwerken van deze informatie kost veel tijd en is nog niet klaar, stelt de provincie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  4° / 0°
  10 %
 • Maandag
  4° / -3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  60 %
Meer weer